Procesul de acordare a creditelor a fost simplificat in ultimul an de incheierea unui protocol de colaborare intre institutiile bancare si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Practic, metoda de creditare a ramas aceeasi, insa timpul si efortul depus pentru realizarea dosarului de credit au scazut semnificativ, deoarece clientii nu au mai fost nevoiti sa ofere adeverinta de venit de la angajator. Bancile au putut astfel sa verifice veniturile clientilor accesand o baza de date a ANAF in timp real si sa le ofere clientilor o birocratie redusa si o acordare rapida a imprumuturilor.

Wall-Street.ro a realizat un top al bancilor care ofera credite fara a cere adeverinta de venit de la angajator, in baza acordului de colaborare cu ANAF.

Idea Bank

Idea Bank a fost prima institutie bancara ce a incheiat un acord cu ANAF privind punerea la dispozitie a veniturilor de natura salariala in vederea obtinerii unui imprumut. In prezent, banca poloneza se foloseste de aceasta colaborare, care ii permite sa acorde credite de nevoi personale in doar cateva ore. "In Polonia, Idea Bank ofera fluxuri online pentru majoritatea produselor de multa vreme, dar din punct de vedere al verificarilor electronice prin ANAF Romania este inaintea Poloniei”, declara Ana Cernat, vicepresedintele Idea Bank Romania.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank anunta simplificarea procesul de analiza si de acordare a creditului de nevoi personale negarantat si a cardului de credit pe baza protocolului semnat intre Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si ANAF in iunie 2015. In comunicatul emis de banca, verificarile realizate in timp real prin baza de date a ANAF constituie un prim pas important in simplificarea proceselor bancare si o solutie inovatoare care a fost implementata doar in alte cateva tari europene, precum Bulgaria sau Slovacia.

BRD

In septembrie, BRD s-a alaturat bancilor care colaborau cu ANAF si a lansat promotii la creditele de nevoi personale si conditii simplificate de acordare, potrivit Bankingnews.ro.

ING Bank

ING Bank anunta, tot in septembrie 2015, incheierea acordului cu ANAF si lansarea unui credit de nevoi personale oferit pe loc. “Pe langa incheierea acordului cu ANAF, ING Bank si-a adaptat procesele interne astfel incat astazi este prima banca ce poate acorda pe loc creditul de nevoi personale. In acesta noua formula, procesul de acordare a creditului dureaza, in medie, 15 minute iar clientul primeste imediat banii in cont", declara atunci Stefan Radu, Director Produse si Strategie Retail Banking in cadrul ING Bank Romania.

Banca Romaneasca

Cea de-a cincea banca ce a incheiat un parteneriat cu ANAF a fost Banca Romaneasca, care a acordat credite rapide, doar in baza actului de identitate si nu a mai cerut adeverinta de venituri sau cupon de pensie, in cazul pensionarilor, conform Bankingnews.ro.

Banca Transilvania

Banca Transilvania a aderat si ea la colaborarea cu ANAF, de care pot beneficia clientii care isi primesc veniturile intr-un cont al bancii. Documentele necesare obtinerii unui credit la Banca Transilvania sunt actul de identitate si acordul de consultare si prelucrare a informatiilor din bazele de date ANAF pentru clientii care isi primesc veniturile in conturile bancii de minim 6 luni.

CEC Bank

CEC Bank a fost cea de-a saptea institutie bancara care a ales sa colaboreze cu ANAF pentru verificarea clientilor in vederea simplificarii procesului de creditare.

Credit Europe Bank

Credit Europe Bank a aderat si ea la protocolul de colaborare cu ANAF si nu a mai cerut adeverinta de venit, insa doar pentru obtinerea unui card de credit pentru cumparaturi CardAvantaj. CardAvantaj este un card de credit cu plata in rate fara dobanda, ce poate fi utilizat intr-o retea de peste 9.500 de magazine partenere in intreaga tara, potrivit jurnaluldeafaceri.ro.

BCR

In decembrie, Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca a incheiat protocolul de colaborare cu ANAF si mentiona ca fiind suficienta semnarea, in momentul solicitarii creditului, a unui acord de consultare a evidentelor ANAF. In cazul clientilor care realizeaza venituri care nu se regasesc in evidentele ANAF, banca poate solicita in continuare documente suplimentare de venit. Clientii BCR pot obtine credite de nevoi personale, carduri de credit sau descoperit de cont in cel mult trei ore de la momentul cererii.

Avantajele creditului fara adeverinta de salariat si ale colaborarii cu ANAF

Prin implementarea acestei metode, institutiile bancare isi doresc simplicarea proceselor de creditare, reducerea birocratiei, eliminarea corvoadei de a cere angajatorilor adeverinte de salariu si optimizarea metodei de obtinere a unui imprumut, prin reducerea timpului alocat acestei sarcini. Totodata, folosind baza de date a ANAF, bancile isi sporesc masurile de siguranta, verificand in mod real veniturile declarate, care pot fi mai sigure decat cele declarate de angajator.

Sursa foto: Photographee.eu/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri