UniCredit Bank raporteaza pe 2015 un profit net consolidat de 270 milioane lei (60,6 milioane euro), in crestere cu 87% fata de rezultatul obtinut in 2014, de 144 milioane lei (32,3 milioane euro), in timp ce activele au sporit cu aproape 7%, pana la 34,6 miliarde lei (7,6 miliarde euro).

Banca mentioneaza ca veniturile operationale consolidate s-au plasat la nivelul de 1,52 miliarde lei (342 milioane euro), in scadere cu doar 1,2%, in conditiile in care oficialii bancii avertizeaza ca piata este marcata de o reducere continua a marjelor de dobanda din piata bancara. De asemenea, UniCredit subliniaza ca "a continuat sa isi monitorizeze atent costurile", cheltuielile operationale ajungand astfel la 777,5 milioane lei (175 milioane euro), in stagnare fata de 2014.

In aceste conditii, profitul operational consolidat s-a ridicat la 744 milioane lei (167 milioane euro), ceea ce inseamna o scadere de 2,1% fata de anul 2014.

In schimb, provizioanele pentru credite s-au diminuat puternic, cu o treime fata de 2014, pana la 406,6 milioane lei, generand astfel cresterea puternica a profitului net. Dupa interesul minoritar, profitul a urcat chiar mai mult, cu 113%, pana la 252 milioane lei, fata de 118 milioane lei in 2014.

Procesul de curatare a bilanturilor UniCredit Bank s-a incheiat

Seful UniCredit Bank, Rasvan Radu (foto), a precizat cu ocazia conferintei de presa de prezentare a rezultatelor financiare ca procesul de curatare a bilantului de credite neperformante s-a incheiat anul trecut si a culminat cu o vanzare masiva de credite cu probleme, in sold de 300 milioane euro, incheiata in decembrie.

"Aceasta operatiune s-a adaugat la vanzarile periodice de credite neperformante pe care le-am facut in cursul anului", a precizat Radu.

Crestere puternica pe corporate si posibile achizitii pe retail

UniCredit Bank a raportat anul trecut o crestere puternica a portofoliului de credite pe segmentul corporate, cu aproape 6% la nivelul bancii, in contextul in care piata a avansat pe acest segment cu doar 1%. Si in ceea ce priveste depozitele atrase de la companii, banca a inregistrat un avans puternic, de 17,2%, peste media de crestere a sistemului bancar, de 11,5%.

Rasvan Radu, CEO-ul UniCredit Bank, si-a reafirmat interesul pentru alte achizitii de portofolii de credite de retail, avand in vedere ca "extinderea organica a devenit foarte scumpa", dupa ce in 2013 a preluat clientii de retail ai RBS Bank, iar in 2014 si portofoliul de clienti corporate ai aceleasi banci. "Marjele au scazut, exista initiative legislative care aduc riscuri suplimentare. In momentul de fata, desi ne extindem baza de clienti prin canalele alternative, urmarim si cresterea prin achizitii", a concluzionat Radu.

Pe de alta parte, pe segmentul IMM, UniCredit Bank a inregistrat un volum al creditelor in scadere cu 4,4%, aceasta fiind insa "o pierdere asumata. "Cel putin din punctul nostru de vedere colaborarea cu Fondul de Garantare nu s-a situat in parametrii pe care ni-i doream si, in mare, ne dorim sa reducem finantarile prin FNGCIMM", a completat Rasvan Radu.

Cifrele cheie in 2015 pentru UniCredit Bank in Romania

  • Profit net consolidat inainte de interesul minoritare - 269,5 milioane lei, in crestere cu 87,5%
  • Provizioane pentru credite - 406,6 milioane lei, in scadere cu 32,2%
  • Volumul de credite corporate - 13,2 miliarde lei, in crestere cu 7,3%
  • Volumul de depozite corporate - 10,5 miliarde lei, in crestere cu 16,4%
  • Volume credite retail - 5,8 miliarde lei, in scadere cu 1,4%
  • Volum depozite retail - 5,3 miliarde lei
  • Solvabilitatea bancii - 14%
  • Indicatorul credite/depozite - 109% (individual pe banca)
  • Rata creditelor neperformante - 7,67% (metodologia BNR)

Performantele grupului UniCredit

Grupul UniCredit a raportat pe 2015 un profit net de 1,7 miliarde euro, peste asteptari, in pofida unor cheltuieli nerecurente de 540 milioane euro, care au fost cauzate de unele costuri de restructurare si eficentizare, de contributia la "single resolution funds" in Italia si Polonia, dar si din cauza provizioanelor mari asumate in Croatia, ca urmare a legii de conversie a creditelor in franci elevetieni.

In absenta acestor cheltuieli extraordinare, profitul grupului ar fi fost 2,2 miliarde de euro.

Costul cu creditele depreciate a continuat sa scada la nivelul grupului UniCredit in 2015, cu 5,5%, iar rata de acoperire cu provizioane a urcat la 52%. Solvabilitatea grupului financiar este de 10,94%, un nivel peste cerintele de reglementare, care corespunde solicitarilor aferente anului 2018.

Sursa foto: Sergey Kohl_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri