Guvernul a decis ieri prelungirea termenului de finalizare a privatizarii BCR de la 21 septembrie 2006 la 20 octombrie 2006
La finele anului trecut Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Banii urmeaza a fi depusi intr-un cont escrow al AVAS. Statul va incasa 2,2 miliarde euro, iar IFC si BERD, 1.5 miliarde euro.

Curtea Constitutionala s-a aflat miercuri in imposibilitate de a lua o decizie in cazul finalizarii privatizarii Bancii Comerciale Romane, dupa ce, in urma deliberarii, nu s-a putut intruni votul majoritatii judecatorilor Curtii, conform Legii nr.47/1992. In cadrul sedintei de miercuri, Curtea Constitutionala a reluat dezbaterile asupra sesizarii de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.33/2006 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane S.A., sesizare formulata de un numar de 39 de senatori, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie.

In urma deliberarii, s-a constatat ca voturile celor opt judecatori care alcatuiesc in prezent plenul Curtii Constitutionale au fost impartite in mod egal, patru la patru, astfel incat Curtea a stabilit ca se afla in imposibilitatea luarii unei decizii legale.

Aceasta situatie este urmare a faptului ca unul din posturile de judecator, devenit vacant la data de 7 aprilie 2006, nu a fost ocupat pana in prezent, se mai precizeaza in acelasi comunicat. Numirea judecatorului pe postul vacant intra in atributiile Camerei Deputatilor, care nu a formulat inca o propunere in acest sens desi Curtea se afla de cinci luni in aceasta situatie.

Daianu - Fara prelungirea termenului de privatizare a BCR se ajungea la impas legal

Blocajul de la Curtea Constitutionala prelungeste finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), deoarece se poate imagina si o decizie impotriva, iar daca guvernul nu ar fi decis amanarea termenului, s-ar fi ajuns la un impas legal, a spus miercuri, Daniel Daianu, membru in boardul BCR.

"Nu este o noutate, deoarece nu prima amanare a termenului de finalizare a privatizarii BCR. Autoritatile trebuie sa actioneze in interiorul unui cadru legal. Teoretic se poate imagina scenariul unei decizii negative si de asa se justifica decizia amanarii. Este insa previzibila o decizie favorabila privatizarii", a declarat pentru NewsIn profesorul Daianu, membru in Consiliul de Supraveghere al BCR.

"Nu ma lansez in speculatii legate de un asemenea scenariu, nici nu cunosc argumentele celor care au votat impotriva. Stiu ca este un post vacant in plenul Curtii Constitutionale, care este atribuit actualei coalitii", a adaugat Daianu, fost ministru de finante al Romaniei.

Profesorul Daianu considera insa ca getsul guvernului de a cere votul parlamentului in chestiunea privatizarii liderului pietei bancare romanesti, desi a intarziat procesul, era necesar. "Privatizarile de anvergura nu pot fi decizia unui guvern. Sigur, in cazul BCR, parlamentul este autorul moral al intarzierilor, dar asta nu invalideaza temeinicia acordului pe care il da. Un guvern nu poate hotari in marile privatizari de unul singur, pentru ca atunci s-ar plasa intr-o pozitie extrem de fragila. In aceste afaceri are nevoie de sprijin politic. Iata ce se intampla acum in Polonia, unde se pun in discutie privatizari anterioare mari chiar in domeniul bancar", a comentat Daianu.

Erste se asteapta la o decizie favorabila din partea Curtii Constitutionale

Finalizarea procesului va continua imediat dupa decizia Curtii Constitutionale, care este de asteptat sa fie favorabila, pentru ca toate celelalte conditii necesare pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) au fost indeplinite, se arata intr-un comunicat remis, miercuri, de Erste Bank. "In conditiile in care termenul limita pentru finalizarea privatizarii expira pe 21 septembrie 2006, o prelungire a acestui termen cu o perioada de 30 de zile este tehnic necesara", se mentioneaza in comunicatul bancii austriece.

"In cadrul reuniunii sale ordinare de astazi, Guvernul Romaniei este asteptat sa adopte o decizie in ceea ce priveste prelungirea cu 30 de zile, pana in data de 20 octombrie 2006, a termenului limita pentru incheierea tranzactiei BCR", se mai arata in documentul citat.

Erste aminteste ca cele doua camere ale Parlamentului au aprobat printr-un vot favorabil Ordonanta de Guvern referitoare la privatizarea BCR, iar Curtea Constitutionala se va pronunta asupra unei contestatii facuta de un grup de senatori, membri ai opozitiei, privind constitutionalitatea Ordonantei Guvernului. "Curtea Constitutionala Romana dezbate aceasta contestatie in regim de urgenta si se astepta ca o decizie sa fie adoptata in cel mai scurt timp", se mentioneaza in comunicat.

Fitch mentine perspectiva pozitiva asupra BCR

Agentia de evaluare Fitch Ratings isi pastreaza evaluarea in privinta Bancii Comerciale Romane (BCR) si va imbunatati ratingul bancii doar dupa finalizarea preluarii BCR de catre banca austriaca Erste. "Intarzierea privatizarii nu va schimba ratingul asupra BCR. Perspectiva pozitiva ramane, iar imbunatatirea ratingului se va produce dupa finalizarea achizitiei", a declarat pentru NewsIn, analistul agentiei, Tim Beck.

Fitch a acordat BCR in decembrie 2004 un rating de risc pentru obligatii de plata in valuta pe termen lung de "BB+", iar pentru obligatiile de plata in valuta pe termen scurt, calificativul "B". Agentia internationala a reconfirmat aceste calificative in decembrie 2005, cand Erste a fost desemnat castigatoare in privatizarea BCR.

Agentia de rating Fitch a marit, pe 1 septembrie, ratingul atribuit BCR ca efect al urcarii ratingurilor suverane ale Romaniei. Astfel, ratingul BCR atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la BB+ pana la BBB-, cel pe termen scurt este acum de 'F3', fata de B inainte, iar ratingul suport a urcat de la '3' la '2'. Ratingul individual al bancii este mentinut la nivelul 'C/D'. "Aceste modificari ale ratingurilor vin ca urmare a imbunatatirii capacitatii de suport din partea calificativului acordat Romaniei in caz de nevoie si reflecta importanta BCR in sistemul bancar romanesc", a aratat comunicatul agentiei de rating.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri