Presedintele Comisiei de Buget a Senatului, Viorel Arcas (PSD), a declarat ca reprezentantii BNR sunt invitati marti la dezbaterea privind reexaminarea legii darii in plata, sustinand ca nu a vazut deocamdata nicio scrisoare cu recomandari din partea Bancii.

"Marti vom avea o sedinta de comisie, la ora 13:30. (Legea darii in plata-n.r.) este pe ordinea de zi. Am amanat-o in urma cu doua saptamani pentru ca au fost tot felul de grupruri de lucru pentru a intocmi amendamente. Vom lua in discutie amendamentele parlamentarilor, deja avem o serie de amendamente primite inclusiv de la initiatorul legii (deputatul PNL Daniel Zamfir-n.r.). Vom discuta amendamentele daca se refera la articolele trimise spre reexaminare indicate in cererea de reexaminare (formulata de presedintele Klaus Iohannis-.n.r.). Daca se refera la aspecte care nu sunt inscrise in cererea de reexaminare nici nu putem sta de vorba”, a declarat, presedintele Comisiei de Buget, senatorul PSD Viorel Arcas, potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste informatiile potrivit carora BNR a transmis comisiei o scriosare cu recomandari referitoare la legea darii in plata, Viorel Arcas a sustinut ca inca nu primit-o si ca, in conditile in care reprezentantii BNR sunt invitati la dezbatere, nu intelege demersul BNR. “Pana la aceasta ora nu am vazut nicio scrisoare, daca a venit dupa incheierea programului Parlamentului, via e-mail, voi afla mai tarziu. Nu stiu de ce au trimis aceasta scrisoare pentru ca reprezentantii BNR vor fi prezenti la sedinta comisiei, sunt invitati la dezbaterile aceste cereri de reexaminare a legii in plata”, a precizat Viorel Arcas.

"Daca se vor transforma unele idei de acolo in amendamente, vor trebui sa fie asumate de membrii ai comisiei sau de initiatorul legii, care este deputat si va fi prezent la sedinta", a precizat Arcas, explicand ca in caz contrar, propunerile venite din partea BNR raman simple recomandari. De asemenea, Viorel Arcas a afirmat ca amendamentele aduse legii darii in plata trebuie sa tina cont de recomandarile facute in cererea de reexaminare. Initiatorul legii darii in plata, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat, vineri, ca, potrivit informatiilor initiale pe care le detine, recomandarile BNR sunt menite sa faca legea "inaplicabila" pentru ca Banca cere impunerea unui plafon de 150.000 de euro pentru valoarea caselor care intra sub incidenta legii si conditia ca ratele celor care au contractat imprumuturi sa depaseasca 65% din venit.

"Scopul BNR prin formularea acestor amendamente este acela de a face legea inaplicabila", a sustinut Daniel Zamfir. Potrivit unor surse citate de HotNews, scrisoarea continand propunerile Bancii Nationale privind darea in plata au ajuns la Parlament vineri dupa-amiaza. Propunerile BNR se refera in special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii locuintei, conditia ca locuinta sa fie locuita de cel care a luat imprumutul, iar ratele imprumutatilor sa depaseasca 65% din venit. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

"Parlamentul hotaraste legile. Asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari, ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna. O lege care sa puna in concordanta scopul declarat al legii - protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora - cu textul legii", a declarat Isarescu intr-o conferinta de presa, in ianuarie, raspunzand la o intrebare despre asteptarile pe care le are de la legislativ in urma retrimiterii legii de catre presedinte. Legea darii in plata va fi discutata, initial, in Comisia de Buget a Senatului, va fi transmisa Comisiei Economica si celei Juridice si va fi inaintata plenului Senatului pentru dezbatere si vot. Camera Deputatilor este insa for decizional in ceea ce priveste legea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri