Piata de leasing financiar din Romania a cunoscut un avans de 21% la finele anului 2015, comparativ cu anul precedent, in conditiile unui volum total al finantarilor noi in valoare de 1.600 milioane euro, a anuntat Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.

Potrivit ALB, distributia pe tipuri de active finantate in piata de leasing financiar a fost urmatoarea: 76,7% (1.227 milioane euro) autoturisme si vehicule comerciale; in evolutie constanta fata de anul precedent la aceeasi perioada analizata; 20,6% (329 milioane euro) echipamente; 2,7% (44 milioane euro) imobiliare. La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 23% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, finantarea autoturismelor mentine o pondere relativ constanta si majoritara de 49% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmata finantarea de vehiculele comerciale grele (38%) si finantarea vehiculelor comerciale usoare (12%), precum si a altor categorii de vehicule in proportie de 1%.

"Ne bucuram sa asistam la o performanta de exceptie a pietei de leasing in 2015, atat la nivel de volume finantate, cat si ca dinamica de crestere. Piata a atins valoarea de 1.600 milioane de euro volume noi finantate si inregistreaza cea mai buna dinamica din perioada post-criza, o crestere anuala de 21%. Aceste rezultate ne confirma estimarile si ne dau incredere ca dinamica pozitiva va continua si in urmatorii ani, intr-un context in care asteptarile cu privire la evolutia economiei sunt, de asemenea, dintre cele mai pozitive", a declarat Felix Daniliuc (foto), presedintele ALB.

In comparatie cu 2014, la finele lui 2015 s-a inregistrat o crestere a ponderii finantarii sectorului constructiilor (de la 14% la 19%), in tendinta similara cu finantarea echipamentelor medicale (de la 6% la 8%) si finantarea tehnologiei in domeniul energiei (de la 3% la 9%).

Finantarea echipamentelor agricole, desi in scadere cu 2% fata de aceeasi perioada a anului 2014, reprezenta o pondere majoritara de 24% din finantarea echipamentelor in leasing financiar. Ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 5% la 2%), industria alimentara (de la 7% la 5%) si industria textila (de la 2% la 1%).

Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta. Sectorul imobiliar, mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 2,7% din total finantari, fiind in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri