Proiectul legii darii in plata a fost votat de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridica si Economica, in varianta propusa de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind respinse propunerile BNR si ale bancherilor, astfel ca legea va fi aplicata si contractelor in derulare, fara plafonare.

Astfel, senatorii din comisii vor trimite raportul si avizul legislativ in plenul Senatului, unde reprezentantii Bancii Nationale si ai bancherilor isi vor sustine din nou amendamentele, conform Mediafax.

Principalele aspecte ale proiectului de lege, in forma adoptata miercuri de comisii, vizeaza aplicarea retroactiva, la contractele de credit aflate in derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima Casa.

Totodata, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea in plata sa se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunara depaseste 65% din venituri.

"Decizia de astazi (miercuri - n.r.) a comisiilor a fost impotriva argumentelor noastre, vom sustine in continuare argumentele noastre in plenul Senatului si, mai departe, la Camera Deputatilor. De asemenea, vom incerca sa convingem plenul Senatului si Camera Deputatilor despre cateva elementelor care trec de domeniul neconstitutionalitatii si evolueaza inspre zona literaturii. S-a decis astazi in cele doua comisii, de exemplu, ca in situatia in care doua persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide sa cedeze bunul si fara acordul celeilalte. S-a decis, de asemenea, ca atunci cand o persoana a pus un bun garantie catre doi creditori poate sa dea bunul respectiv intai unui creditor, in acelasi timp si celuilalt creditor", a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la finalul dezbaterilor.

Principalele aspecte ale proiectului de lege, in forma adoptata miercuri de comisii, vizeaza aplicarea retroactiva, la contractele de credit aflate in derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima Casa. Totodata, prevederile vor fi valabile si pentru cei aflati in prezent in executare silita.

"De asmenea, vom explica si in plenul Senatului ca, in momentul in care se decide anularea garantiilor acordate deja de catre stat in cazul programului Prima Casa pentru cei peste 150.000 de debitori, inseamna ca statul isi reneaga propriile obligatii, deci este o forma de default de stat. Evident, acest lucru va trebui inteles si inlaturat din legislatie", a adaugat Olteanu.

La randul, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a aratat ca programul guvernamental va disparea pe viitor, daca legea ramane in forma votata pana la acest moment.

"Pe viitor, in mod evident, programul dispare, pentru ca, daca statul roman a dat o garantie si o ia inapoi permitand darea in plata in programul Prima Casa, evident nu mai poate avea loc acest program. A fost o opinie impartasita si de Ministerul Finantelor si reiese si din cifrele noastre", a punctat Voinea.

Totodata, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea in plata sa se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunara depaseste 65% din venituri.

Sedinta senatorilor s-a incheiat in aplauzele debitorilor prezenti in sala.

Dupa votul in plenul Senatului, pentru care inca nu s-a stabilit data, urmeaza ca proiectul de lege sa ajunga in Camera Deputatilor, unde va trece doar prin Comisia Juridica, care este comisie de raport, potrivit lui Zamfir, apoi va urma votul final in plenul Camerei.

"Toate amendamentele pe care eu le-am propus in legatura cu aceasta lege au fost adoptate si vreau sa confirm faptul ca de lege vor beneficia si persoanele care au fost deja executate. Ele vor putea sa mearga la instanta pentru ca aceasta sa constate faptul ca li s-a executat bunul si i se va sista, cu aceasta ocazie, poprirea pe venituri. Cred ca e un lucru absolut firesc ca omul care deja a fost deja executat sa nu mai fie nevoit sa plateasca pana la sfarsitul vietii", a declarat initiatorul proiectului, la finalul sedintei comisiilor reunite.

In ceea ce priveste programul Prima Casa, Zamfir a subliniat ca a vrut evitarea unei discriminari intre cei cu credite "normale" si cei cu imprumuturi prin Prima Casa, precum si a urmaririi debitorilor de catre stat, prin ANAF, pentru recuperarea datoriilor ramase, daca acestia ar ajunge in situatia de a fi executati silit.

"Ce nu s-a spus pana acum foarte clar, mai ales de catre Banca Nationala, este ce se intampla cu persoana care nu-si mai poate plati rata. In momentul in care cetateanul nu-si mai poate plati rata, statul intr-adevar plateste bancii datoria respectiva, dar dupa aceea statul roman, prin ANAF, se indreapta asupra cetateanului ca sa-si recupereze datoria, iar penalitatile de la ANAF sunt absolut zdrobitoare. Si atunci eu am vrut sa evitam ca in viitor sa avem doua situatii de consumatori - cei care au luat credite in conditii normale vor raspunde numai in limita bunului ipotecat, iar cei care au luat prin Prima casa, pe langa faptul ca vor raspunde cu bunul ipotecat, vor fi urmariti pe viitor pentru recuperarea pagubei. Progranul Prima casa sigur ca va continua. Nu-l vor bancile, putem face oricum o agentie guvernamentala. Daca statul decide sa subventioneze locuinte pentru tineri, o poate face fara nicio problema", a conchis Zamfir.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri