Senatorii din cele doua comisii de fond reunite ieri, economica si juridica, au respins toate propunerile facute de bancheri si BNR, aproband varianta initiala, in care legea va fi aplicata si contractelor in derulare, fara plafonare. BNR nu renunta si isi va sustine amendamentele si in plenul Senatului, sperand sa se faca intelesi cu mai multe aspecte. In tot acest timp, intreaba piata imobiliara striga la unison ca legea va ingropa programul Prima Casa si va lovi in proiecte imobiliare importante.

Principalele aspecte ale proiectului de lege, in forma adoptata miercuri de comisii, vizeaza aplicarea retroactiva, la contractele de credit aflate in derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima Casa.

Totodata, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea in plata sa se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunara depaseste 65% din venituri.

"Decizia de astazi (miercuri - n.r.) a comisiilor a fost impotriva argumentelor noastre, vom sustine in continuare argumentele noastre in plenul Senatului si, mai departe, la Camera Deputatilor. De asemenea, vom incerca sa convingem plenul Senatului si Camera Deputatilor despre cateva elementelor care trec de domeniul neconstitutionalitatii si evolueaza inspre zona literaturii. S-a decis astazi in cele doua comisii, de exemplu, ca in situatia in care doua persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide sa cedeze bunul si fara acordul celeilalte. S-a decis, de asemenea, ca atunci cand o persoana a pus un bun garantie catre doi creditori poate sa dea bunul respectiv intai unui creditor, in acelasi timp si celuilalt creditor", a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la finalul dezbaterilor, informeaza Mediafax.

Principala victima - programul Prima Casa. Ce a propus BNR

BNR a propus scoaterea programului Prima Casa din legea darii in plata, explicand ca programul in sine poate exista numai in masura in care este garantat de stat, iar actuala formula a legii darii in plata revoca toate garantiile.

La inceputul lunii, Olteanu declara ca daca darea in plata isi propune sa ii ajute pe cei in nevoie, ar fi util sa se defineasca, in legislatie, cine sunt persoanele in nevoie si a afirmat ca BNR va putea da propuneri si in acest sens, daca va fi nevoie. Totodata, Bogdan Olteanu a apreciat ca inlocuirea termenului de "persoana fizica" cu cel de "consumator" este un pas inainte si ca definirea exacta a beneficiarilor darii in plata este extrem de importanta.

"De asmenea, vom explica si in plenul Senatului ca, in momentul in care se decide anularea garantiilor acordate deja de catre stat in cazul programului Prima Casa pentru cei peste 150.000 de debitori, inseamna ca statul isi reneaga propriile obligatii, deci este o forma de default de stat. Evident, acest lucru va trebui inteles si inlaturat din legislatie", a declarat ieri Olteanu, la finalul dezbaterilor din comisiile Senatului.

La randul, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a declarat ca programul guvernamental va disparea pe viitor, daca legea ramane in forma votata pana la acest moment.

Forma trimisa la promulgare de Parlament a fost criticata si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu care declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Centrala Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

Ce spun bancile despre legea darii in plata

BRD Societe Generale a efectuat un studiu de impact pentru a observa ce efecte va avea legea darii in plata asupra profitabilitatii bancii, insa Philippe Lhotte, CEO-ul BRD, nu crede ca aceasta va trece, fiind convins ca "bunul simt va castiga".

Philippe Lhotte, directorul general al bancii nu a divulgat detalii despre studiul de impact facut de specialistii BRD, dar a subliniat ca, daca trece legea, strategia bancii se va schimba. "Vom da mai putine credite imobiliare, dar vom fi prezenti pe alte segmente, vom da mai multe credite pentru IMM-uri, vom progresa pe zona de mobile banking. Orice s-ar intampla, modelul nostru de banca universala ne apara si ne permite sa realizam noi produse", afirma Lhotte, care a ocolit insa raspunsul la intrebarea referitoare la o eventuala "penalizare" a celorlalte segmente de clienti prin marje mai mari daca activitatea de creditare ipotecara va fi puternica afectata.

Rasvan Radu, seful UniCredit Bank, a precizat ca, in cazul in care legea darii in plata va fi adoptata in forma actuala, produsele bancare de credit ipotecar ar putea semana mult cu cele din leasing, iar banca pe care o conduce ia in calcul sa aiba paralel in oferta un imprumut cu optiunea de dare in plata si creditul ipotecar clasic de pana acum.

"In cazul in care apare legea darii in plata, toate bancile vor fi nevoite sa scoata un alt produs, asemanator unui produs de leasing imobiliar. Daca iei o finantare pe care oricand poti sa nu o mai platesti si sa o stingi prin returnarea bunului, este exact ca si cum ai lua un activ in leasing. Eu asa inteleg legea. Si o sa vedeti in ce zona se va situa atunci arhitectura noilor produse", a mai spus Radu.

Legea darii in plata ar trebui gandita ca o forma de protectie sociala pentru cei care sunt in imposibilitatea de a plati creditul contractat, a declarat Emil Bituleanu, CEO al Libra Internet Bank, care considera ca cea mai buna formula pentru rambursarea creditului este cea din prezent, iar existenta unei legi a darii in plata va avea un impact puternic asupra institutiilor bancare si asupra dezvoltatorilor imobiliari.

60% dintre tineri nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, iar programul Prima Casa va disparea, ca urmare a prevederilor legislative ale darii in plata care fac garantia statului nula, potrivit unei analize BCR privind impactul acestei legi. Printre alte consecinte semnificative ale darii in plata se numara si contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania.

Legea a impartit analistii financiari in privinta efectelor pe care le va genera, precum reducerea creditarii, pierderile financiare masive ale bancilor sau blocarea pietei imobiliare si a sectorului constructiilor, se arata intr-un sondaj al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari (AAFBR). Astfel, jumatate din analistii participanti la sondaj (53%) considera ca darea in plata va avea efecte negative, atat din punct de vedere macroeconomic, cat si al investitiilor sau al prosperitatii populatiei. In schimb, pentru 30% dintre analisti efectele estimate sunt moderate, prin prisma incetinirii temporare a unor sectoare economice.

Jucatorii din imobiliare, ingrijorati de efectele legii

Legea darii in plata ar putea avea efecte negative puternice asupra pietei de locuinte, crede Eduard Uzunov, proprietarul companiei de consultanta imobiliara Regatta Real Estate, care se asteapta ca stabilirea unui avans de 30% la achizitia unei noi locuinte ar conduce la un impact foarte ridicat in piata imobiliara.

Legea darii in plata poate sa sugrume revenirea timida a sectorului constructiilor si sa duca la stoparea programului Prima Casa, sustine Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis, care avertizeaza ca Romania risca sa reintre in recesiune daca legea darii in plata va fi adoptata.

"Dupa o lunga perioada in care domeniul imobiliar a fost puternic afectat de criza financiara mondiala, anul 2016 se anunta ca un an al relansarii si consolidarii activitatii in domeniul constructiilor de locuinte cu efecte extrem de pozitive asupra PIB-ului Romaniei, insa aceasta relansare este inca fragila si un eveniment precum promulgarea legii darii in plata sau stoparea Programului Prima Casa, va avea efecte dramatice, daca nu catastrofale, de intoarcere in perioada crizei imobiliare. Astfel, de la o crestere a PIB-ului, estimata in anul 2015 a fi de 4%, s-ar putea ajunge la o scadere, precum in anul 2009 de minus 7%", avertizeaza expertii Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania.

Si Comisia Europeana a avertizat ca implemetarea legii darii in plata in forma aprobata initial de Parlament reprezinta un risc major pentru perspectiva macroeconomica, iar aplicarea retroactiva la imprumuturile aflate in derulare poate afecta increderea investitorilor si creditarea.

Ramane de vazut daca amendamentele bancherilor si ale BNR vor fi analizate mai atent de plenurile Senatului si al Camerei Deputatilor sau urmeaza un an plin de provocari pentru mediul bancar, piata imobiliara si sectorul constructiilor.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri