Romania a atras joi de pe pietele financiare externe 1,25 miliarde euro, la minime istorice de cost, prin redeschiderea a doua emisiuni de eurobonduri lansate in octombrie anul trecut, cu maturitati in 2025 si 2035.

Astfel, statul a vandut obligatiuni pe 10 ani de 750 de milioane de euro si titluri pe 20 de ani in valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante. "Suma a fost obtinuta prin redeschiderea celor doua transe de obligatiuni in euro emise in octombrie 2015, la randamente in scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani si de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele doua maturitati. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori", potrivit Ministerului de Finante, citat de Mediafax.

Oferta totala a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine. Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si a tipurilor de investitori pentru ambele transe. Astfel, pentru transa cu scadenta in 2025 distributia geografica a fost urmatoarea: Romania (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia si alte tari din Centrul si Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania si Austria (8%), Italia (5%), Asia si Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte tari (2%). In privinta tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmati de banci si banci private (22%), fonduri de pensii si societati de asigurare (11%), banci centrale (5%) si altii (2%).

In transa scadenta in 2035, distributia geografica a fost putin diferita, cererea investitorilor din Germania si Austria fiind cea mai mare (22%), urmata de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), Romania (17%), Benelux (7%), Franta (5%), alte tari din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia si alte tari (1%). Si pentru aceasta transa cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmati de fondurile de pensii si asiguratori (23%), banci si banci private (15%), banci centrale (2%) si altii (4%). In urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor transe a crescut considerabil, situandu-se la 2 miliarde de euro in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2025 si la 1,25 miliarde de euro in cazul emisiunii de euroobligatiuni scadente in anul 2035.

Aceste redeschideri fac parte din planul de finantare externa aferent anului 2016, incadrandu-se in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala in vederea reducerii riscului de refinantare.
Emisiunea a fost administrata de catre Citigroup, HSBC Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit. Pentru anul 2016, programul de imprumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna, dar vizeaza si iesiri pe pietele externe in valoare de 3 miliarde euro, in functie de oportunitati. De asemenea, statul intentioneaza sa-si asigure 1,5 miliarde euro prin trageri din imprumuturile contractate de la institutii financiare internationale.

Finantele au in vedere si lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piata interna in valoare de aproximativ 1 miliard euro si maturitate de cel putin cinci ani, pentru refinantarea partiala a titlurilor de stat in valoare totala de 1,6 miliarde euro care ajung la scadenta pe piata interna anul acesta. De asemenea, ar putea fi luata in calcul si o eventuala redeschidere a acestei emisiuni, "in contextul relaxarii cerintelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit", se arata in programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri