Banca Centrala Europeana (BCE) a obtinut anul trecut un proft net de un miliard de euro, in urcare cu 9,4% comparativ cu anul precedent, rezultatul fiind sustinut de castigurile inregistrate din operatiunile cu dolari si din comisioanele percepute bancilor comerciale, potrivit Reuters.

Banca centrala genereaza, insa, profit din creditarea bancilor si din tranzactii cu instrumente financiare. Acest rezultat este, ulterior, transferat bancilor centrale nationale din zona euro, in functie de participatiile pe care le au la BCE, conform Mediafax.

Spre deosebire de bancile comerciale, BCE nu are obiectivul de a obtine profit.

Pe langa operatiunile cu dolari si comisioane, BCE a raportat si venituri nete din dobanzi de 609 milioane de euro, in scadere cu 16,3%, pentru portofoliul de obligatiuni suverane cumparate in 2011, in toiul crizei din zona euro.

Obligatiunile emise de statul elen aflate in portofoliul BCE au generat 224 milioane de euro din totalul de 609 milioane de euro. Instrumentele financiare cumparate de BCE in cadrul programului prin care achizitioneaza active in valoare de 60 de miliarde de euro pe luna, lansat anul trecut, a adus bancii centrale venit net din dobanzi de 161 milioane de euro.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri