Ministerul Finantelor a imprumutat miercuri 500 de milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea de cinci ani, la un cost minim record, in conditiile in care piata bancara inregistreaza o lichiditate de valuta ridicata.

Cererea a depasit de peste doua ori suma planificata pentru a fi imprumutata, confom prospectului pentru luna februarie publicat de Ministerul Finantelor. Bancile au subscris 1,07 miliarde de euro, insa in final statul a atras doar suma prevazuta initial, conform Mediafax.

Randamentul mediu este de 1%, un nou minim record pentru imprumuturile in valuta de pe piata interna.

Trezoreria s-a imprumutat cel mai recent in euro de pe piata interna in august 2014, cand a atras, prin redeschiderea unei emisiuni scadente in 2019, suma de 250 milioane de euro. Per ansamblul anului 2014, statul a vandut pe piata interna obligatiuni in euro totalizand 928,7 milioane euro.

Randamentul mediu obtinut de stat in august 2014 s-a situat la 2,19%, nivel care a reprezentat la momentul respectiv un minim pentru costul imprumuturilor statului.

"Principalele motive sunt legate de lichiditatea disponibila. Avem un bond local in euro care ajunge la scadenta vineri, cand se deconteaza emisiunea de azi. Mai este si lichiditatea de 500 de milioane de euro eliberata prin taierea rezervelor minime de catre banca centrala in ianuarie. In acest context, de lichiditate ridicata, (Finantele, n.r.) au lasat loc pentru o redeschidere in martie", a declarat pentru MEDIAFAX economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Randamentul scazut a fost anticipat de piata financiara, in contextul evolutiilor externe. Chiar daca statul s-a imprumutat la un minim record, a avut de la inceputul anului momente in care putea atrage bani la costuri chiar mai mici.

"Spread-ul fata de bundurile germane la cinci ani a atins un minim istoric de 1,07 puncte procentuale in acest an, iar bundurile germane la cinci ani sunt cotate in prezent la -0,35%", a spus Dascalu.

Romania a atras, saptamana trecuta, de pe pietele financiare externe 1,25 miliarde euro, la minime istorice de cost, prin redeschiderea a doua emisiuni de eurobonduri lansate in octombrie anul trecut, cu maturitati in 2025 si 2035.

Astfel, statul a vandut obligatiuni pe 10 ani de 750 de milioane de euro si titluri pe 20 de ani in valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante.

"Suma a fost obtinuta prin redeschiderea celor doua transe de obligatiuni in euro emise in octombrie 2015, la randamente in scadere: de la 2,845% la 2,55% pentru transa de 10 ani si de la 3,93% la 3,90% pentru transa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele doua maturitati. Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori", potrivit Ministerului de Finante.

Oferta totala a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine. Aceste redeschideri fac parte din planul de finantare externa aferent anului 2016, incadrandu-se in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala in vederea reducerii riscului de refinantare.

Pentru anul 2016, programul de imprumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna, dar vizeaza si iesiri pe pietele externe in valoare de 3 miliarde euro, in functie de oportunitati. De asemenea, statul intentioneaza sa-si asigure 1,5 miliarde euro prin trageri din imprumuturile contractate de la institutii financiare internationale.

Finantele au in vedere si lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piata interna in valoare de aproximativ 1 miliard euro si maturitate de cel putin cinci ani, pentru refinantarea partiala a titlurilor de stat in valoare totala de 1,6 miliarde euro care ajung la scadenta pe piata interna anul acesta.

De asemenea, ar putea fi luata in calcul si o eventuala redeschidere a acestei emisiuni, "in contextul relaxarii cerintelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit", se arata in programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finantelor.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri