Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea darii in plata, rezultatul fiind de 119 voturi "pentru" si niciunul impotriva. Legea darii in plata se afla in faza reexaminarii, iar Senatul este prima Camera sesizata. Decizia finala apartine Camerei Deputatilor. Senatorii au decis ca programul Prima Casa sa nu fie scos de sub prevederile Legii darii in plata si, in acelasi timp, au admis amendamentului cerut de BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinatie de locuinta.

Amendamentul cerut de BNR fusese respins in comisiile de specialitate. Prezent la dezbaterile generale din Senat, Enache Jiru, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, a cerut scoaterea programului Prima Casa din aceasta lege. El a mai spus ca promovarea legii in forma propusa, fara amendamentele BNR si ale MFP, ar genera potentiale riscuri, printre care un impact direct asupra bugetului de stat din cauza unei perceptii din partea mediului investitional si al agentiilor de rating, scrie Mediafax.

Bancile ar putea scoate din oferta creditele Prima Casa, unde avansul este plafonat prin lege la 5%, la fel cum in cazul creditelor ipotecare clasice unele banci au inceput sa creasca avansul pana la 30-40%, pentru a compensa riscul introdus de lege.

La randul sau, initiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a respins ipoteza sustinuta de oficialul de la Finante.

"Scopul nostru a fost sa scoatem o legea dreapta, nici de stanga, nici de dreapta, o lege care sa fie cat mai repede aplicabila, pentru ca oamenii sunt disperati ca bancile ii scot afara din casa. Aceasta lege nu e impotriva sistemului bancar, ci a fost gandita sa aduca echilibru in raportul dintre banci si clienti si care sa-i protejeze pe acestia din urma impotriva abuzurilor bancilor", a declarat Daniel Zamfir.

El a mai spus ca riscul trebuie impartit intre clienti si banca.

"Daca clientul isi asuma riscul dobanzii si al fluctuatiei de curs, banca trebuie sa-si asume riscul ipotecii", a adaugat deputatul liberal. El a respins teoria potrivit careia casele cumparate prin programul Prima Casa ar trebui sa fie scoase de sub prevederile acestei legi, precizand ca si clientii acestui program trebuie protejati. Rezultatul votului la amendament a fost 95 "impotriva", 7 "pentru" si 6 abtineri.

Senatorii au admis in plen un amendament respins in comisiile de specialitate, care prevedea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru casele cu destinatie de locuinta care sa intre sub incidenta legii. Decizia a fost luata cu 63 de voturi "pentru", 5 abtineri si 43 de voturi "impotriva".

Dezbaterile la cererea presedintelui de reexaminare a acestei legi continua in Senat, in calitate de prima camera sesizata.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri