Ce este darea in plata?

Ce este darea in plata?

Darea in plata este o lege care le permite persoanelor care au imprumutat un credit pentru a-si achizitiona o locuinta sa o restituie bancii, in cazul in care nu mai pot plati datoria catre banca. Altfel spus, atunci cand clientul primeste un imprumut pe care il garanteaza cu locuinta ce urmeaza a fi achizionata si, din diverse motive, nu mai poate sau nu mai vrea sa plateasca rata lunara, ofera locuinta ipotecata bancii si astfel i se stinge datoria, indiferent daca valoarea locuintei mai acopera sau nu datoria catre banca. Potrivit legii darii in plata, banca nu mai are dreptul sa se indrepte catre alte bunuri sau alte venituri ale clientului si nici nu mai poate urmari clientul in instanta.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Cui se aplica aceasta lege?

Cui se aplica aceasta lege?

Initial, beneficiarii acestei legi erau persoanele fizice care contractasera un credit garantat cu o ipoteca de la o institutie de credit (banca), de la institutii financiare nebancare (IFN) sau de la cesionarii acestor datorii, adica de la firmele de recuperare creante.

Dupa ce legea a primit aviz favorabil de la Comisia de Buget a Senatului, sintagma de „persoana fizica” a fost inlocuita cu cea de „consumator”, tocmai pentru a evita ca cei care ar fi actionat ca profesionisti (investitori, speculanti) sa nu beneficieze de darea in plata si sa-si poate stinge datoriile prin cedarea bunului.

Sursa foto: Pixabay

Plafon maxim de 150.000 de euro

Plafon maxim de 150.000 de euro

Ieri, proiectul legislativ a trecut de Senat, dar a primit si un nou amendament, respins in comisiile de specialitate: plafonul de 150.000 de euro. Ceea ce inseamna ca se pot da in plata doar imobilele achizitionate in urma unui credit de 150.000 de euro, cu destinatia de locuinta. De altfel, tocmai obiectul garantiei a fost subiectul multor dezbateri, deoarece, in varianta initiala, legea se aplica tuturor proprietatilor imobiliare, inclusiv terenurilor, cladirilor rezidentiale sau comerciale.

Sursa foto: Denphumi/Shutterstock

Programul Prima Casa, inclus

Programul Prima Casa, inclus

Desi Banca Nationala a Romaniei, institutiile bancare si companiile de imobiliare au cerut excluderea explicita a programului guvernamental Prima Casa de sub incidenta acestei legi, senatorii au votat ca legea darii in plata sa se aplice si locuintelor achizionate prin aceasta modalitate. Ceea ce inseamna ca cei care au cumparat o casa printr-un credit Prima Casa, garantat de stat si in cadrul caruia avansul este de 5%, vor putea da in plata casa in cazul in care nu mai pot plati ratele.

In schimb, ramane de vazute ce viitor mai poate avea acest program, tinand cont de faptul ca Prima Casa poate exista numai in masura in care este garantat de stat, iar actuala formula a legii darii in plata revoca toate garantiile. In acest caz, bancile ar putea scoate din oferta lor Prima Casa, iar in cazul creditelor ipotecare ar putea creste avansul cu pana la 30-40%, pentru a compensa riscul introdus de lege.

Sursa foto: Piotr Adamowicz/Shutterstock

Sursa foto: Denphumi/Shutterstock