Societatea romaneasca a evoluat, romanii sunt mai increzatori in propriile forte, sunt creativi si dispusi sa faca eforturi impreuna pentru un spatiu public "decent", insa acest vant de schimbare nu a ajuns pana in cotloanele birocratiei de stat. O improspatare in organizare si mentalitati ne-ar aduce la stadiul de democratie moderna, apreciaza Emilia Bunea, CEO, Metropolitan Life.

"Romania are unul dintre cele mai incarcate aparate administrative de stat. Este si zona in care schimbarea a ajuns cel mai putin", spune Emilia Bunea (foto). Pe langa reformarea aparatului administrativ, managerul companiei de asigurari de viata Metropolitan Life considera ca atat adresarea imbatranirii demografice, cat si reforma sanatatii sunt, de asemenea, importante astfel incat Romania sa traverseze o Reforma reala.

In ceea ce priveste adresarea imbatranirii demografice, conform previziunilor Eurostat din ultimii ani, pana in anul 2060, Romania va ajunge pe locul 2 in topul tarilor cu populatia cea mai imbatranita. In perioada 1994-2014, varsta mediana a populatiei din Romania a crescut cu 7 ani, de la 33,8 ani la 40,8, iar pana in 2060, Eurostat estimeaza ca procentul populatiei cu varste de 65 de ani si peste, va fi de 64,77%.

"Desi, privind realist, tendinta de imbatranire a populatiei nu poate fi complet oprita, ea poate fi incetinita, iar imbunatatiri chiar incrementale au un impact major asupra prognozei cresterii economice si a sustenabilitatii sistemului de pensii si protectie sociala. Pe langa natalitatea in scadere, ca peste tot in Europa, unde se iau initiative de incurajare a familiei, o particularitate a Romaniei este mortalitatea infantila foarte ridicata (o rata de 8,5 la o mie de nou-nascuti vii, cu aproape 5 procente mai mare fata de media europeana de 3,8%) ale carei principale cauze nu sunt medicale ci, mai degraba sociale. Se cer programe de incluziune a segmentelor sociale defavorizate (minoritati, rural)", arata Emilia Bunea.

In ceea ce priveste reforma sanatatii au existat cateva incercari de a fi lansata. Totusi, problemele sunt cunoscute: fonduri insuficiente si ineficient administrate, plati informale, exodul personalului medical. Solutiile sunt cunoscute si ele: definirea unui pachet de baza real cu un sistem de coplata pentru ceea ce depaseste pachetul de baza, sustinut de un sistem de asigurari private suplimentare si complementare. Insa, "este o reforma cu mesaj nepopular care nu a gasit inca guvernul cu suficienta vointa politica pentru a o sustine", spune seful Metropolitan Life.

Intrebata ce schimbari majore ar dori sa vada in piata de asigurari de viata, Emilia Bunea a subliniat doua aspecte de luat in calcul pentru o Reforma reala:

  • Asigurarile de viata au un rol social important de a oferi beneficii populatiei in situatii neprevazute care pot destabiliza bugetul unei familii. Acest rol este insuficient "exploatat" in Romania. Astfel de produse ar trebui sa fie incurajate sa ajunga la o distributie cat mai extinsa prin programele de beneficii pentru angajati. In Marea Britanie, 60% dintre beneficiile asigurarilor private ajung la populatie prin intermediul angajatorilor, iar in Statele Unite, acoperirea este de 2/3, ceea ce inseamna ca 2/3 din piata de asigurari private este constituita prin intermediul companiilor angajatoare care incheie asigurari private de viata si sanatate pentru angajatii lor. Si in Romania, angajatorii pot fi stimulati cu facilitati fiscale sa includa in pachetul de beneficii pentru angajati asigurarea de viata. Astfel, ei vor obtine o mai mare loializare a angajatilor si performante crescute rezultate din motivare, iar statul ar fi degrevat, cel putin partial, de ajutorul social pe care e nevoit sa il ofere in situatii dificile familiilor care nu au un alt beneficiu.
  • In Romania, exista, in continuare, perceptia majoritatii oamenilor ca nu au nevoie de asigurari de viata pentru ca un eveniment major neplacut nu li se poate intampla lor. Mai mult, exista superstitii conform carora incheierea unei asigurari de viata poate atrage dupa sine un eveniment neplacut. Acest scepticism este indoielnic si uimitor intr-o societate moderna. Prin urmare, e necesar ca noi, asiguratorii, cu sustinerea autoritatilor, sa continuam sau sa initiem programe si actiuni de educatie financiara care sa schimbe de-a lungul timpului mentalitatea oamenilor, sa ii faca mai deschisi in a intelege ca atunci cand un copil apare intr-o familie, parintii ar trebui sa gaseasca din timp resursele pentru a-l proteja si a acumula fonduri, in acelasi timp, pentru studiile de mai tarziu. Sau ca o asigurare pentru afectiuni grave este utila atat pentru a dispune de mai multe mijloace pentru a salva viata parintelui, cat si pentru a nu renunta la planurile existente pentru cei mici. Acestea sunt doar doua exemple in care rolul asigurarii de viata este evident pentru o familie. Schimbarea mentalitatii se poate produce in timp si cu efort constant din partea tuturor celor implicati in industria asigurarilor de viata, iar beneficiile se vor resimti inclusiv in cresterea nivelului de trai al populatiei, intrucat o societate cu un nivel decent de cunostinte financiare poate face un management eficient al veniturilor personale.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri