Soferii vor putea suspenda politele de asigurare de raspundere civila a autovehiculelor (RCA) pe perioada in care vehiculul nu este utilizat, a anuntat, joi, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care precizeaza ca masura este inclusa in proiectul noii legi a RCA, neprezentat public pana in prezent.

Reactia ASF vine dupa ce transportatorii s-au declarat nemultumiti de mai multe prevederi ale proiectuluide lege elaborat de catre Autoritate, chiar daca au fost consultati de mai multe ori, prin intalniri, inainte de finalizarea proiectului, conform News.

"Pe baza concluziilor unui grup de lucru dedicat, care a reunit toate partile interesate, ASF a finalizat propunerea privind proiectul Legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule, care ar urma sa inlocuiasca Legea nr. 136/1995. Proiectul are in vedere inclusiv posibilitatea de a suspenda polita RCA pe perioada in care autovehiculul nu este utilizat", se precizeaza intr-un comunicat al ASF.

Insa transportatorii sunt nemultumiti de o alta prevedere a proiectului de lege, si anume prelungirea automata a politelor RCA. Potrivit transportatorilor, proiectul de lege prevede ca polita RCA se prelungeste automat, in cazul in care firma de asigurare nu este notificata cu 30 de zile inainte de data expirarii.

"Activitatea Grupului de lucru pe asigurari (din care fac parte reprezentati ai asiguratorilor, transportatorilor, intermediarilor in asigurare, service-urilor auto) isi va concentra atentia asupra solutionarii problemelor de natura tehnica si pe elaborarea legislatiei secundare care sa sprijine si sa detalieze mecanismele si regulile incluse in noul proiect de lege privind asigurarile auto din Romania", precizeaza comunicatul autoritatii.
Asociatiile de transportatori au anuntat ca, in prima faza, incearca sa intervina in Parlament pentru a schimba proiectul de lege existent. Insa daca prevederile contestate nu sunt eliminate, transportatorii ameninta cu miscari de protest si blocaje de drumuri in Capitala.

Transportatorii rutieri au anuntat deja, saptamana trecuta, ca ar putea organiza un protest de amploare la Parlament in a doua parte a lunii martie dn cauza scumpirii politelor RCA din ultimele luni. Reprezentantii firmelor de transport au cerut ASF sa intervina pentru a stopa scumpirea politelor RCA si au solicitat parlamentarilor sa opreasca, prin lege, cresterea preturilor asigurarilor.

ASF admite ca in ultimele luni au avut loc scumpiri importante. Datele publicate de catre autoritate arata ca prima medie pentru polite incheiate pe 12 luni, calculata cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane si transport de persoane, a crescut cu 42% fata de nivelul din iunie 2015.

"Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, in timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane cresterea a fost de 61%", mentioneaza ASF. Insa transportatorii sustin ca scumpirile au fost, in realitate, mult mai mari si le pun in pericol activitatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri