Reforma inseamna schimbari ample si substantiale, pentru care este nevoie de strategii multi-sectoriale derulate pe termen lung, apreciaza Adrian Marin, CEO Generali Romania, intrebat despre schimbarile, absolut necesare, astfel incat Romania sa treaca printr-o reforma reala.

"Un exemplu de urmat este initiativa «Better Regulation» a Comisiei Europene, care vizeaza simplificarea normelor de reglementare, usurarea poverii administrative si reducerea la minimum a costurilor de aplicare a legislatiei si politicilor publice. Se fac deja primii pasi, cu deja celebra «comisie de taiat hartii», infiintata de Guvern, deci sunt semne bune", a declarat Adrian Marin (foto). O a doua schimbare se refera la modernizarea sistemului de educatie, in special prin predarea de notiuni esentiale de cultura financiara.

In opinia sa, industria de asigurari, care opereaza cu produse intangibile, este de multa vreme constienta de importanta acumularii timpurii a unor astfel de cunostinte. Cu totii ne dorim o piata mai matura a asigurarilor, iar educatia financiara este un mod de a ajunge acolo. Reforma sistemului de educatie va trebui sa fie insa mult mai ampla, arata seful Generali Romania, pentru a pune oferta in acord cu cerintele pietei muncii.

"Va trebui sa ne concentram si asupra dezvoltarii infrastructurii - in primul rand cea de transport, dar nu numai. Acesta este, probabil, principalul factor care ne diferentiaza in rau fata de celelalte tari din regiune. In rest, ne bucuram de o multime de avantaje: facem parte din UE, evoluam bine din punct de vedere macroeconomic, avem stabilitate politica si o orientare clar proeuropeana, avem o fiscalitate relativ scazuta (desi nu tocmai predictibila), o forta de munca calificata si adaptabila. Dar infrastructura ramane, repet, un punct vulnerabil", mai spune Adrian Marin.

Mi-as dori sa asist la o reorientare a industriei de la pret la calitatea serviciilor oferite. Ar fi un semnal ca lucrurile incep sa mearga in directia cea buna.

Intrebat ce schimbari majore ar dori sa vada in piata de asigurari din Romania, seful Generali Romania considera ca "principala schimbare va veni doar odata cu trecerea timpului". Acum, "resimtim cu totii lipsa de maturitate a pietei si avem nevoie de aplicarea unui cod de conduita specific pietelor mature si/sau devoltate. In ciuda potentialului pietei, ne confruntam cu probleme foarte vechi, care par deja cronicizate.

El mai arata ca asiguratorii au de gestionat in plus si o lipsa de incredere a clientilor persoane fizice in sistem, un efect mostenit de-a lungul anilor ce a luat dimensiune datorita ultimelor evolutii din piata pe partea de RCA. "Privesc cu un optimism rezervat, justificat de perspectivele bune de crestere ale economiei romanesti, depinzand de noi cat de accelerat vom accepta rigurozitatea principiilor de SolvencyII".

Pe de alta parte, Adrian Marin spune ca si-ar dori sa asiste la o reorientare a industriei de la pret la calitatea serviciilor oferite. "Ar fi un semnal ca lucrurile incep sa mearga in directia cea buna, atat pentru asiguratori, cat si pentru clienti", conchide seful Generali Romania.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri