In cazul in care se va aplica in forma actuala, Legea darii in plata ar putea avea ca efect cresterea "substantiala" a avansului si a dobanzilor cerute de banci pentru creditele imobiliare, in timp ce valoarea imobilelor ar putea sa scada cu cel putin 10%, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Liviu Voinea.

Oficialul BNR a sustinut, la fel ca ministrul Finantelor, ca Legea darii in plata reprezinta principala amenintare la adresa stabilitatii financiare a Romaniei si a sugerat cateva posibile efecte negative, conform www.news.ro

”Exista riscul ca avansul cerut de banci pentru un credit ipotecar, dar si dobanzile si ratele platite de debitori sa creasca substantial in urma aplicarii acestei legi. Totodata, valoarea imobilelor ar putea scadea”, a afirmat Voinea, la o conferinta organizata de Comisia Europeana, prilejuita de lansarea "Raportului de tara pentru Romania".

Potrivit estimarilor Baancii Nationale, preturile locuintelor ar putea sa se reduca cu 10%, intr-o varianta moderata, dar ieftinirea ar putea fi chiar mai mare.

”Legea darii in plata va avea impact asupra pietei imobiliare, preturile urmand sa scada, intr-un scenariu conservator, cu 10%. Avutia neta a populatiei ar putea scadea cu 6,3%”, a spus Voinea.

O scadere a avutiei populatiei cu 6,3% inseamna un declin al avutiei totale a gospodariilor din Romaniei cu 57,8 miliarde de lei, echivalent cu 13 miliarde euro, potrivit simularilor realizate la BNR.

In ultima perioada, cel putin cinci banci de pe piata romaneasca au anuntat cresteri ale avansului la creditele ipotecare standard, pana la niveluri cuprinse intre 35% si 50%, de la nivelul obisnuit in perioada anterioara, de 15-25%.

Totusi, la programul Prima Casa, prin care s-au acordat peste 90% din creditele imobiliare in ultimii ani, avansul este in continuare de 5%.
Viceguvernatorul BNR a vorbit si despre situatia persoanelor indatorate in franci elvetieni si care au protestat de mai multe ori in ultimele luni, cerand inclusiv interventia autoritatilor in reducerea poverii ratelor. Potrivit oficialului, romanii cu credite in franci au beneficiat, pana anul trecut, de un cost mult mai mic al creditelor comparativ cu persoanele indatorate in lei.

”Cineva care a luat un credit ipotecar in 2006 in lei, echivalent a 60.000 de euro, a platit, pana in 2015, mai mult decat cineva care a luat in euro sau franci”, a mai spus Voinea.

Persoanele care au luat credite in franci elvetieni in perioada 2006-2008, cand cursul era mult mai scazut decat in prezent, au cerut insistent anul trecut renegocierea creditelor in conditii mai favorabile debitorilor. Francul elvetian a atins un nivel maxim istoric de aproape 4,6 lei in ianuarie 2015, dupa o decizie a bancii centrale a Elvetiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri