18.000 de persoane din mediul rural au beneficiat de cursuri de educatie financiara BanilQ si comert online Banii pe Net, derulate in biblioteci publice, in perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016.

La nivel national, aproape 24.000 de romani au finalizat in aceasta perioada cursurile desfasurata in 300 de bibliotecile publice din 15 judete. Cel mai mare numar de persoane care au finalizat training-urile in mediul rural sunt Valcea, Dolj, Suceava, Neamt si Mures, unde exista o retea mai extinsa de biblioteci publice care au participat la program.

BaniIQ, lansat in 2012, este cel mai extins program de educatie financiara la nivel national, iar Banii pe Net este primul program de educatie despre comertul electronic lansat in Romania, in 2014. Ambele programe sunt derulate de Visa Europe impreuna cu bancile membre din Romania si Junior Achievement Romania. Prin parteneriatul incheiat in 2012 cu fundatia IREX, programele au oferit acces publicului larg la educatie financiara prin reteaua de biblioteci publice, cu scopul de a-i ajuta pe romani sa-si administreze mai bine bugetul personal si sa familiarizeze consumatorii cu serviciile financiare.

Peste 300 de bibliotecari au studiat informatiile financiare din cadrul programelor BaniIQ si Banii pe Net, pe care le-au transmis gratuit tuturor persoanelor interesate atat prin training-uri fizice sub forma unor seminarii, cat si in format digital folosind platformele de training BaniIQ si Banii pe net.

„Ne bucura interesul crescut din partea comunitatii rurale pentru programele noastre de educatie financiara, fapt confirmat de numarul record de beneficiari inregistrat in aceasta editie. Bibliotecile publice joaca un rol esential in accesul la educatie si informare al populatiei, indiferent de varsta sau statut social. Cu ajutorul partenerilor nostri, am ajuns cu programele BaniIQ si Banii pe Net in sate si comune, transformand bibliotecile publice in centre de educatie financiara, care contribuie nu doar la sanatatea financiara a comunitatii, ci si a intregii economii pe termen lung.

Este primul pas catre incluziunea financiara a mediului rural, care pregateste terenul pentru etapa urmatoare, atat de necesara si de asteptata: bancarizarea zonelor rurale. Peste doua treimi dintre cei care au urmat cursurile in bibliotecile rurale reprezinta populatie adulta, peste 35 de ani, ceea ce arata dorinta locuitorilor de la sate de a-si imbogati cunostintele financiare”, a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia al Visa Europe.

Din 2012 pana in prezent, aproape 57.000 de romani au beneficiat prin reteaua nationala de biblioteci publice de cursurile gratuite BaniIQ si Banii pe Net, prin care au dobandit cunostinte de baza privind produsele financiare si comertul online.

Pe langa bibliotecile publice din Romania, programele BaniIQ si Banii pe Net se deruleaza in scoli si licee cu ajutorul profesorilor asociati Junior Achievement Romania si al voluntarilor din cadrul bancilor membre Visa Europe, precum si pe internet. Training-urile online sunt disponibile gratuit pe site-urile www.baniiq.ro si www.baniipenet.ro.

In total, 650.000 de romani au parcurs in perioada 2012 - 2015 sesiunile de training BaniIQ si Banii pe Net, in mediul fizic si online. Pentru acest an, Visa Europe se asteapta ca aproximativ 200.000 de romani sa finalizeze cursurile BaniIQ si Banii pe Net.

Visa Europe este o companie de tehnologii de plata detinuta si operata de bancile membre si alti furnizori de servicii de plati din 38 de tari din Europa. Visa Europe furnizeaza servicii si infrastructura care permit consumatorilor din Europa sa faca plati electronice, este responsabila de emiterea cardurilor, inscrierea comerciantilor si stabilirea comisioanelor. Totodata, Visa Europe este cel mai mare procesator de tranzactii din Europa, responsabil de procesarea a peste 18 miliarde de tranzactii anual.

Sursa foto: Doin Oakenhelm/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri