Dupa toate schimbarile de legislatie din ultimul timp, care au impus un capital social de minim 150.000 de lei pentru brokerii de asigurari, multe din firmele mai mici de brokeraj s-au afiliat brokerilor mari, iar piata de brokeraj a inceput sa se rearanjeze. Unul dintre efectele acestor schimbari este ca multi oameni care aveau un business mai mic, independent, acum lucreaza pentru cineva. Cred ca este o idee buna sa discutam despre cum sunt integrate aceste business-uri si managerii lor in structurile companiilor care ii asimileaza.

Eu imi aduc foarte bine aminte motivele care m-au facut sa imi las jobul pe care il avem la o corporatie si sa imi deschid propria afacere. Voiam sa fiu independent, voiam sa iau decizii pe care sa mi le asum chiar daca erau riscante si asta fara sa fiu nevoit sa cer aprobari sau sa ma consult cu cineva. Este doar un alt mod de a privi lucrurile, nu este mai bine sau mai rau sa fii antreprenor decat sa fii angajat, este doar diferit. Stim cu totii ca orice business vine cu o gramada de probleme, de la plata salariilor luna de luna pana la vulnerabilitatea in fata schimbarilor legislative.

Cred ca este extrem de important sa tinem seama de toate aceste lucru atunci cand vine vorba de integrarea unui business mic, independent in unul mai mare. Vorbim despre manageri care au fost obisnuiti intr-un anumit fel si care in mod clar au mintea orientata catre antreprenoriat dar care acum se afla din nou in postura de a lucra intr-un sistem care nu este al lor. Nu poate fi usor si daca nu sunt tratati asa cum trebuie, probabil colaborarea va esua lamentabil, cu consecinte de ambele parti.

Cred ca este foarte important sa nu ne impunem imediat si fortat sistemul de lucru. Orice schimbare are nevoie de un timp de acomodare si daca acesta poate fi mai scurt pentru angajatii cu care a venit business-ul, pentru manager s-ar putea sa fie un pic mai delicate lucrurile. Eu incerc mereu sa ma gandesc la ideea ca am inceput un parteneriat, nu am angajat pur si simplu un om. Pana la urma, vorbind cat se poate de obiectiv, tot aranjamentul a fost facut pentru ca ambele parti sa aiba o sansa mai mare de a se dezvolta, iar managerul unui business mic este un asset care trebuie valorificat. La fel cum si el vede dimensiunea si know-how-ul companiei ca pe o serie de avantaje de care poate profita. Atitudinea lui fata de business este clar axata pe antreprenoriat si daca reusim sa ii oferim cat mai mult din libertatile pe care le avea inainte, s-ar putea sa avem numai de castigat.

In compania mea am implementat un sistem prin care colaboratorii noi au o doza extrem de mare de libertate. In acelasi timp, respecta normele interne, joaca dupa aceleasi reguli si sunt parte integranta intr-un sistem care functioneaza. Sunt cateva principii clare din ADN-ul companiei de la care nu ma abat, dar le expun de la bun inceput. Ce vine dupa sunt negocieri, dezbateri, perioade de acomodare care uneori dureaza si sase luni, dar mereu am in cap aceasta notiune ca este o asociere, un parteneriat.

Este clar ca fiecare caz in parte va fi diferit, ca ceea ce spun nu se aplica peste tot si ca nu exista o reteta clara a succesului. Dar cred ca atragerea unor brokeri mai mici intr-o companie mai mare are niste particularitati de care daca tinem seama vom crea un mediu benefic pentru ambele parti. Una dintre ele, probabil cea mai importanta din punctul meu de vedere, este ca incepem din ce in ce mai mult sa lucram cu oameni care au atitudinea si modul de gandire al unui antreprenor. Si trebuie sa profitam de asta, nu sa incercam sa o schimbam.

Sursa foto: Uber Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri