International Insurance Consortium (IIC), grup financiar olandez care se concentreaza pe achizitii de companii de asigurari din Europa de Est si de Sud-Est, a ajuns la o intelegere cu proprietarii companiei de asigurari Carpatica Asig, aflata in procedura de rezolutie sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguratilor, IIC urmand sa preia integral asiguratorul roman.

"IIC crede cu tarie in potentialul de crestere al Carpatica Asig si a pietei romanesti, in general", se arata in comunicatul de presa al consortiului olandez. "Problemele de capital ale Carpatica Asig au fost dezbatute in presa in ultimele luni. As dori sa subliniez faptul ca IIC intentioneaza sa capitalizeze in mod adecvat societatea, dupa ce va primi toate aprobarile necesare. IIC va investi in viitorul companiei", noteaza, de asemenea, Jacob Westerlaken, directorul general al IIC.

"Intentia este de a parafa tranzactia inainte de venirea verii, in functie de aprobarea reglementatorului", a transmis International Insurance Consortium. Carpatica Asig nu a reusit sa atraga un investitor strategic in actionariat, in termenul initial stabilit de ASF si, ca urmare, a fost activat mecanismul de rezolutie la inceputul acestui an, in cazul societatii.

ASF a decis pe 25 ianuarie 2016 aplicarea masurilor de rezolutie definite prin Legea 246/2015 in cazul Carpatica Asig, in conditiile in care, din analiza situatiei societatii realizata de catre autoritate, asiguratorul ar fi susceptibil de a intra in dificultate financiara, iar masurile de rezolutie sunt necesare din perspectiva interesului public.

"Analizand situatia financiara a Carpatica Asig si alti factori care fundamenteaza necesitatea protejarii creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie si pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, Consiliul ASF a constatat ca sunt intrunite conditiile pentru aplicarea dispozitiilor Legii 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, atat in ceea ce priveste susceptibilitatea intrarii intr-o stare de dificultate majora a societatii, cit si justificarea aplicarii masurilor de rezolutie din perspectiva interesului public (art. 42 si art. 43, alin.2)", potrivit unui comunicat al ASF.

In sarcina Consiliului de Administratie al societatii Carpatica Asig a fost stabilita obligatia de implementare a masurii privind atragerea unui investitor strategic si incheierea tranzactiei, precum si a altor masuri, astfel incat:

  • sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 3 luni de la data comunicarii deciziei, MCR sa fie respectata;
  • sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei, SCR sa fie din nou respectata.

ASF a dispus desemnarea si a unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), cu atributii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societatii la data de 31 decembrie 2015, intocmirea situatiilor financiare anuale si auditarea acestora, precum si supervizarea modului de ducere la indeplinire a masurilor, in special cele legate de atragerea unui investitor strategic. Conducerea societatii va avea obligatia sa se consulte cu administratorul temporar si sa obtina acordul acestuia inainte de a lua decizii sau de a intreprinde actiuni ce privesc activele societatii.

Asiguratorul din Sibiu a avut anul trecut in derulare un plan de redresare financiara, aprobat de ASF in septembrie, valabil pana la finele lui 2015. Potrivit exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor si teste de stres, Carpatica Asig are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei dupa ajustari de 290,7 milioane lei aplicate de auditori. Exercitiul a analizat datele disponibile la sfarsitul lunii iunie 2014. In urma rezultatelor, Carpatica s-a prezentat la ASF cu masuri suplimentare in completarea planului de redresare, aprobate de autoritate.

Situatia societatii s-a agravat dupa ce Ilie Carabulea, care controleaza Carpatica Asig, si Marian Mirzac, fostul director general, au fost arestati pentru fapte de coruptie in ianuarie 2014, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai-decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Potrivit planului de redresare aprobat de ASF, Carpatica Asig trebuia sa atraga in actionariat un investitor strain pana la jumatatea lunii decembrie a anului trecut si 90 de milioane de lei sub forma de capital social. Carpatica Asig si-a majorat capitalul cu 10 milioane de lei abia in prima luna din 2016, valoarea capitalului social ajungand astfel la 34 milioane de lei.

Sursa foto: pikcha / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri