ANAF a colectat in perioada 1 ianuarie - 16 martie venituri bugetare totale in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 35,75 miliarde de lei, incasarile din TVA fiind mai mici cu numai 0,24%, chiar daca in intervalul analizat taxa a inregistrat doua runde de reducere, in iunie pentru alimente, si in ianuarie pentru rata standard.

La bugetul de stat s-a incasat in aceasta perioada 24,2 miliarde de lei, cu 9% mai mult fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit unui comunicatal ANAF. Incasarile la impozitul pe profit au crescut cu 32%, la 846,6 milioane de lei, ca urmare a viramentelor mai ridicate din partea agentilor economici, dar si a impozitului transferat de bancile comerciale.
Impozitul pe venit a adus statului 4,56 miliarde de lei, suma fiind cu 3% mai mare fata de cea obtinuta in acelasi interval din 2015.

Incasarile din TVA au fost de 10,3 miliarde de lei, cu 0,24% mai mici fata de incasarile din perioada similara a anului 2015.

“Mentionam ca pe langa reducerea cotei de TVA la 9% pentru alimente și servicii de restaurant, aplicabile începând cu 1 iunie 2015, din februarie se reflecta si masura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%. La asta se adaug aplicarea, pentru anumite livrari de bunuri si prestari de servicii, a unei cote de TVA reduse, de 9% sau chiar de 5% in anumite cazuri”, potrivit unui comunicat al ANAF.

Incasarile din accize, inclusive taxa pe viciu, au fost mai mari cu 10%, veniturile pana la data de 16 martie fiind de 4,69 miliarde de lei. La capitolul “rest venituri”, incasarile au fost de 2,85 miliarde de lei, in urcare cu 49%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Bugetul fondului national unic pentru asigurari de sanatate a consemnat o crestere a incasarilor cu 3%, la 3,81 miliarde de lei.

La bugetul asigurrilor sociale de stat se constat o creștere a încasrilor cu 6%, la 6,25 miliarde de lei cumulat faț de 5,87 miliarde de lei în perioada similar din 2015, în condițiile în care creșterea volumului vrsmintelor la Pilonul II de pensii a avut un impact asupra încasrilor la acest buget.

În urma creșterii cotei contribuției de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016, suma virat la fondul privat de pensii a fost cu 211,5 milioane de lei mai mare faț de cea virat în 2015, respectiv 947,3 milioane de lei, cumulat pentru primele doua luni din 2016, faț de 735,8 milioane de lei în perioada similar din 2015, precum și din aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai pltesc la bugetul asigurrilor sociale de stat contribuțiile de asigurri sociale aferente angajatorului și angajatului din domeniul aprrii naționale, ordinii publice și securitții naționale, potrivit ANAF.

La bugetul asigurrilor sociale pentru șomaj se constat o creștere cu 14%, la 324,7 milioane de lei, comparativ cu 284,8 milioane de lei în perioada similar a anului 2015.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri