Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, din acest moment, detine actiuni in jurul valorii de 2 milioane euro, a declarat Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea.
Pana acum, 97 de fosti proprietari au primit actiuni la Fondul Proprietatea, care reprezinta aproximativ 0,29% din capitalul social de 14,2 miliarde lei. Comisia Centrala a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a emis alte 3.000 de titluri de despagubire, care reprezinta intre 1,5% si 1,7% din capitalul Fondului Proprietatea. "Conversia acestor titluri in actiuni va fi cu claritate stipulata in ordonanta de urgenta, care va stabili modalitatea de conversie", a mai spus Paunescu. "Mai sunt cativa actionari care detin sume apropiate, de pana la 1-2 milioane euro, dar nu reprezinta valori semnificative", a completat acesta.

"Vrem alte active in locul banilor de la CEC si Romtelecom"

Fondul Proprietatea vrea sa obtina actiuni la alte societati pentru a completa iesirile de actiuni de la CEC si Romtelecom, a mai declarat Alexandru Paunescu. "Nu mai detinem actiuni la aceste societati, detinem practic niste promisiuni de obtinere a sumelor respective din banii obtinuti in urma procesului de privatizare. Dar acestea nu sunt sume certe pentru ca valorile la care se vor vinde cele doua societati sunt necunoscute", a declarat Alexandru Paunescu.

CEC are o marja foarte mare de pret, luand in calcul suma de 500 milioane euro, care a fost vehiculata ultima data de catre ministrul Finantelor. "Nu-mi apartine suma aceasta si nu pot spune daca este sau nu asa, poate sa fie 600 sau 700 milioane euro, nimeni nu stie", a explicat Paunescu. In ceea ce priveste Romtelecom, presedintele Fondului Proprietatea a declarat ca nimeni nu stie valoarea portofoliului, iar valoarea actiunilor care va fi pe Bursa ar putea atinge aproximativ 1 miliard de euro. "Totusi este necunoscuta si aceasta suma pe care o vom incasa pentru 25% din actiunile Romtelecom.

Fondul Proprietatea va incerca sa completeze iesirile de actiuni cu alte active de la alte societati viabile. "Sunt in jur de 20 de societati cu probleme pe care incercam sa le dam inapoiAvem nevoie de active clare, concrete, care sa completeze aceste iesiri de actiuni fara completarea capitalului social al Fondului Proprietatea", a declarat Paunescu.O societate care ar fi cu probleme, cu diferente de capital social este ALRO Slatina, cu care Fondul Proprietatea se afla intr-un litigiu mostenit de la AVAS cu privire la majorarea capitalului social.

Alta societate ar fi Santierul Naval Constanta, unde nu mai avea AVAS niciun fel de actiuni atunci cand ne-a dat noua 3,34%. Celelalte probleme sunt cu societati care sunt in reorganizare, in faliment sau cu pierderi financiare. "Se poarta negocieri cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pe lista pentru ca ne da dreptul sa facem potrivit unui articol din ordonanta de urgenta pe care o va aproba Guvernul cat de curand. Nu noi finalizam lista societatilor care vor intra si vor iesi din portofoliu", a mai spus Paunescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri