Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere critic la adresa Legii darii in plata, afirmand ca ar putea sa o sustina doar daca sunt operate modificari ample, avand in vedere ca actuala forma ar putea afecta stabilitatea bancilor, precum si a intregii piete financiare din Romania.

"Riscurile generate de aplicarea legii in forma transmisa spre reexaminare Parlamentului sunt majore. (...) Consecintele negative aferente ar putea fi semnificative, efectele generate de aplicarea legii fiind greu de cuantificat, ca urmare a precedentului creat, hazardului moral general, precum si a incertitudinii care poate afecta in mod semnificativ perceptia mediilor investitionale asupra predictibilitatii cadrului legislativ din Romania", se arata in punctul de vedere al Guvernului, potrivit News.ro.

Acest document a fost transmis Parlamentului la mijlocul lunii martie si se refera la forma initiala a legii care a trecut de Legislativ si nu la modificarile efectuate in Senat, dupa reexaminare.

Guvernul arata ca "masurile propuse au un caracter mult prea general, fara sa aiba la baza o analiza solida realizata din punct de vedere al impactului economic, social si juridic si nu sunt acoperite toate ipotezele domeniului supus reglementari". Ca exemplu, Executivul spune ca legea nu precizeaza ce se intampla in ipoteza in care creditul este garantat cu bunul alte persoane, daca bunul este ipotecat in favoarea mai multor creditori sau daca valoarea imobilului este mai mare decat valoarea creditului ce urmeaza a fi lichidat.

Mai mult, legea nu indeplineste normele de tehnica legislativa, nu este clara, predictibila si incalca si mai multe prevederi ale Codului civil. Guvernul critica si absenta unor prevederi concrete cu privire la beneficiarii legii si nici privind criteriile obiective care au stat la baza selectarii aceostra.

"Astfel, nu se face nicio diferenta intre debitorii de buna credinta si cei de rea credinta, deoarece textul legii nu face nicio mentine cu privire la situatia reala a debitorului care ar putea sa utilizeze procedura de dare in plata", se arata in documentul Guvernului, transmis catre Parlament.

Executivul atrage atentia si asupra dezechilibrelor de pe piata financiara care ar putea fi provocate de aceasta lege, precum si de incalcarea principiului retroactivitatii prin aplicarea la creditele aflate in derulare. Mai mult, Guvernul sustine ca ar putea fi afectate si bancile, care ar putea da apoi in judecata statul roman.

"Legea in forma transmisa spre reexaminare Parlamentului poate afecta functionarea normala a institutiilor de credit, inclusiv prin eventuala inasprire a conditiilor creditului ipotecar/imobiliar in general. (...) Legea ar genera consecinte negative asupra finantelor publice si a cadrului macroeconomic", se arata in punctul de vedere al Executivului.

Executivul cere si exceptarea Programului Prima Casa din lege, altfel ar fi pusa in discutie "insasi existenta programului". Guvernul transmite ca ar poate sustine proiectul, insa numai daca sunt luate in considerare aceste critici. Mai mult, Executivul precizeaza ca modificarile din Senat, dupa reexaminarea proiectului, nu rezolva decat partial problemele din lege. Legea darii in plata se afla in acest moment la reexaminare in Parlament, in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor. Reexaminarea a fost aprobata de Senat, cu modificari.

Sursa foto: Kichigin/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri