Legea prin care titularii creditelor ipotecare vor putea sa cedeze bancilor proprietatile folosite drept garantii pentru stingerea datoriilor ar putea pune in pericol redresarea sectorului bancar din Romania, iar programul Prima Casa ar putea sa dispara, avertizeaza agentia de evaluare financiara Fitch Ratings, scrie News.ro.

Proiectul de lege care este discutat in prezent in Parlament, unde a fost retrimis de presedintele Klaus Iohannis, se va aplica imprumuturilor ipotecare in derulare sau viitoare cu o valoare de pana la 150.000 de euro.

Peste 99% din creditele ipotecare din Romania se incadreaza in aceasta categorie, noteaza agentia de evaluare financiara.

”Consideram ca legea va avea un efect asupra performantelor bancilor pe mai multe fronturi, daca va fi aprobata in forma actuala. Creditele ipotecare acordate populatiei ar putea fi sub presiune, in conditiile in care bancile vor inaspri criteriile de acordare si vor cere avansuri mai mari pentru a se proteja de slabirea disciplinei”, se arata in analiza publicata miercuri de Fitch.

In plus, programul Prima Casa, principalul motor al creditelor pentru locuinte acordate populatiei, probabil va disparea.

”Impactul ar putea fi substantial, intrucat aproximativ 20% din imprumuturile totale pentru populatie au avut loc prin acest program, de la lansarea lui in 2009”, considera agentia.

Imprumuturile ipotecare acordate populatiei prin programul Prima Casa necesita un avans de 5%, iar statul garanteaza 50% din credit.

Proiectul darii in plata ridica semne de intrebare legate de garantiile de stat, ceea ce poate insemna sfarsitul programului.

In plus, proiectul darii in plata ar putea incuraja imprumutatii sa se foloseasca mai mult de dreptul de a se declara in incapacitate de plata.

Per ansamblu insa, Fitch nu se asteapta ca un numar mare dintre imprumutatii care isi platesc in prezent ratele sa cedeze bancilor casele in care locuiesc.

De asemenea, Fitch nu anticipeaza o inrautatire semnificativa a calitatii activelor bancilor, in eventualitatea adoptarii legii.

Expunerea la credite neperformante a sectorului bancar roman, asa cu este definita de Autoritatea Bancara Europeana, a atins 13,6% la sfarsitul anului 2015.

Exista totusi unele riscuri. Daca preturile proprietatilor imobiliare ar scadea, imprumutatii ar putea deveni mai tentati de optiunea de a ceda casele bancilor.

Preturile mai mici, care ar putea aparea daca bancile ar restrictiona creditele ipotecare, ar afecta si valoarea altor garantii detinute de banci, ceea ce ar putea duce la noi provizioane si la presiuni asupra profiturilor.

Indicatorii care arata calitatea capitalului ar putea fi si ei sub presiune, avand in vedere posibila crestere a activelor riscante, daca bancile nu vor mai beneficia de avantajele oferite de imprumuturile prin programul Prima Casa.

Capitalizarea sectorului bancar va ramane la un nivel confortabil, luand in considerare o rata de adecvare a capitalului de 17,5% la sfarsitul anului 2015.

Bancile din Romania si-au exprimat ingrijorarea referitoare la legea darii in plata, iar cateva banci mari au anuntat majorarea avansurilor pentru creditele ipotecare la 35%, de la o medie de 15%, pentru imprumuturile ipotecare standard in lei.

Fitch considera ca perspectiva sectorului bancar din Romania este stabila, dar aceasta ar putea sa ajunga sub presiune, in eventualitatea unei inrautatiri a calitatii activelor, care ar amplifica si presiunile asupra capitalului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri