Pe langa avantajul de a avea acces la bani repede, usor, in doar cateva zile si cu un minim de documente, overdraftul prezinta si anumite inconveniente, cum ar fi comisionul unic pentru prestarea serviciilor sau dobanzile, care adesea sunt destul de mari si drept urmare, ajungi sa platesti pentru un decoperit de cont o dobanda mai mare decat pentru un credit de nevoi personale, insa mult mai mica decat pentru un card de cumparaturi.

Cum functioneaza?

In momentul in care ti-ai epuizat resursele de pe cardul de debit, dar ai nevoie de bani, apelezi la descoperitul de cont, linia de credit atasata cardului de salariu. Pentru suma retrasa din total plafonului de overdraft, platesti dobanda aferenta numarului de zile in care ai avut suma descoperita de pe card.

De exemplu, daca timp de o luna "ai intrat in overdraft" cu 2.000 de lei, la un DAE de 12% o sa platesti o dobanda de 20 de lei pentru respectiva luna. Cu cat intarzii sa-ti platesti overdraftul, cu atat se acumuleaza dobanda.

Wall-Street.ro va prezinta care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la descoperirea de cont, ce comisioane percep acestea si de ce documente ai nevoie.

BCR

BCR

DAE: 13,36%*

Dobanda variabila: 12,01% (ROBOR 3M + 10,99%)

Comision unic pentru prestarea serviciilor: 90 lei

Comision de analiza si administrare: 0 lei la prima acordare, 25 lei acordari ulterioare

Cost lunar de asigurare de viata: 3 lei

Banca Comerciala Romana ofera overdraft fara protocol intre angajator si banca si il aproba in cel mult 24 de ore pentru cei care isi incaseaza salariul sau pensia in conturile bancii. Plafonul maxim care poate fi accesat este de 40.000 de lei, fara a depasi 4 salarii in cazul angajatiilor si 3 salarii in cazul salariatilor. Documentele necesare pentru cei ale caror venituri nu sunt raportate la ANAF sunt adeverinta de la angajator, decizia de pensionare definitiva si talon de pensie recent.

* DAE este calculat pentru un plafon de descoperit de cont de 6.000 de lei, acordat pe 24 de luni

Sursa foto: ncristian/Shutterstock

BRD

BRD

DAE: N/A

Dobanda variabila: 11,02% (ROBOR 3M + 10%)

Comision unic pentru prestarea serviciilor suplimentare: 50 euro

Comision de analiza si administrare: 20 lei

Comision de administare lunara: 4,2 lei

Cost lunar de asigurare de viata: -

In cadrul BRD, se pot acorda linii de overdraft din veniturile din salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii si chiar venituri din activitati independente. De asemenea, se poate imprumuta o suma mai mare daca aduci veniturile a maximum 3 co-imprumutati.

CEC Bank

CEC Bank

DAE: 11,7%*

Dobanda variabila: 8,94% (ROBOR 3M + 7,92%)

Comision unic pentru prestarea serviciilor: -

Comision de analiza dosar: 0 lei

Comision lunar de administrare cont card: 2,5 lei

In cadrul CEC Bank, pot obtine descoperit de cont persoanele care primesc salariul/pensia in contul personal avand atasat card VISA Electron si/sau MasterCard Standard. Documentele necesare sunt adeverinta de venit, talon pensie, acord consultare Birou de credit, factura de utilitati sau orice alt document care atesta domiciliul clientului trecut pe cartea de identitate. Plafonul minim este de 100 lei, iar cel maxim de 40.000 lei – in cazul angajatilor, in limita a noua salarii, in cazul pensionarilor – doua pensii lunare nete.

DAE calculat pentru o suma de 3.000 lei, pe o perioada de 12 luni.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank

DAE: 13,05%*

Dobanda variabila: 11,02% (ROBOR 3M+ 9,99%)

Comision unic de prestare servicii: -

Comision analiza dosar:-

Cost standard: 2,5 lei/luna

Comision asigurare de viata: 0,32% din limita aprobata a overdraftului

Overdraftul Raiffeisen Bank se poate contracta pe o perioada maxima de 12 luni si are asigurare de viata inclusa. Aceasta acopera cazurile de deces si somaj, este gratuita in primele 30 de zile, ulterior urmand a se incasa un comision de 0,32% din limita aprobata a overdraftului.

*DAE calculat pentru un overdraft de 6.000 lei

ING Bank

ING Bank

DAE: intre 6,69% si 13,27%

Dobanda variabila: intre 4,54% si 10,54% (ROBOR 1M (0,54% p.a) plus marja (intre 4% p.a. si 10% p.a., calculata in functie de existenta unei conventii salariale cu angajatorul si a incasarii salariului in cont ING)**

Comision unic pentru prestarea serviciilor: -

Comision de analiza: 40 lei

Comision de administrare lunar: 12 lei (se percepe din al doilea an)

Cost lunar de asigurare de viata: -

In cadrul overdraftului ING Bank se pot imprumuta maxim 3 salarii nete in limita a 35.000 lei si se acorda pe o perioada de 5 ani, insa poate fi accesat doar de clientii cu un venit minim de 750 de lei, iar suma minima ce poate fi imprumutata este de 1.000 lei. Pe langa comisioanele de analiza si administare linie de credit, mai sunt si alte taxe inregistrate de terti, precum cele percepute de Arhiva Electronica: 54 lei taxa de inregistrare a ipotecii mobiliare perceputa la acordarea creditului, 38 lei taxa de modificare/prelungire a ipotecii mobiliare si 22 lei taxa de stergere a ipotecii mobiliare perceputa la momentul rambursarii integrale a creditului.

* DAE calculat pentru un credit de 5.000 lei acordat pe o perioada de 1 an

** Dobanda variabila de 4,54% este pentru clientii care isi incaseaza salariul la ING, iar 10,54% se aplica celor care nu isi incaseaza salariul la ING si nu exista un acord prestabilit intre angajator si banca.

Sursa foto: Mediafax Foto

OTP Bank

OTP Bank

DAE: 11,61%

Dobanda variabila: 11,03% (ROBOR 3M+10%)

Comision unic pentru servicii prestate la cererea clientului, aferente creditului: 100 lei

Comision de analiza: -

Comision de administrare lunar: -

Cost lunar de asigurare de viata: -

In cazul OTP Bank, se pot imprumuta pana la 6 salarii, cu o valoare maxima de 200.000 de lei, insa venitul lunar net trebuie sa provina exclusiv din salariu si sa fie cel putin la nivelul celui mediu net pe economie. Ca documente, sunt necesare cele care pot justifica veniturile incasate, adeverinta de salariu si o cerere de credit.

Banca Transilvania

Banca Transilvania

Dobanda fixa anuala: 17% in cazul in care nu exista o conventie intre angajator si salariat. In caz contrar, dobanda se stabileste in functie de partneriatul intre cele doua institutii, dar in general este mai scazuta cu cateva puncte procentuale.

In cadrul overdraftului de la Banca Transilvania, poti imprumuta pana la sase salarii, dar suma totala a acestora nu trebuie sa depaseasca 5.000 de euro.

Sursa foto: Mediafax Foto

Sursa foto: love work 51/Shutterstock