Volumul finantatilor noi realizate de BCR Leasing IFN anul trecut a crescut cu 74% comparativ cu 2014, la 149 milioane de euro in timp ce profitabilitatea a scazut cu 20% la 26 milioane de lei, iar cota de piata a avansat la 9,4%.

"Finantarile auto in leasing s-au dublat, cea mai mare crestere fiind inregistrata pe segmentul de vehicule comerciale, a carui pondere a crescut de aproximativ trei ori fata de anul precedent. Pe segmentul de leasing pentru echipamente, cresterea a fost de 46% fata de 2014", a declarat Bogdan Speteanu, director general BCR Leasing IFN. In 2014, valoarea totala a finantarilor noi acordate de BCR Leasing a a insumat 86 milioane de lei.

Activul total al BCR Leasing s-a majorat cu 19% comparativ cu anul precedent, ajungand la o valoare de 1.220 milioane de lei, in timp ce ponderea expunerilor neperformante a scazut de la 13,4% in 2014 la 10,6% in 2015. Veniturile totale ale companiei in 2015 au ajuns la nivelul de 360 milioane de lei, iar cheltuielile totale la 334 milioane de lei.

Scaderea profitului BCR Leasing s-a datorat reducerii marjelor aplicate la contractele de leasing, a mai precizat Bogdan Speteanu. "Dobanzile au ajuns la un minim istoric in ultimul an, iar noi credem ca va continua acest trend, probabil nu la fel de agresiv. Pana la urma, aceasta scadere a dobanzilor reprezinta un lucru benefic pentru mediul de afaceri, deoarece finantarile devin mai accesibile. Daca ne uitam la utlimii ani, finantarile in lei nu prea existau, dar acum au ajuns la un sfert din total si sper ca aceasta evolutie sa continue, in conditiile in care elimina riscul valutar pentru companiile mici si mijlocii", a declarat seful BCR Leasing.

Pentru acest an BCR Leasing isi propune o mentinere a nivelului de profit, in contextul in care ajuns la maturitate contracte cu marje mai mari din anii trecuti. Configuratia portofoliului BCR Leasing IFN la finalul anului trecut cuprindea 81% leasing auto si 19% leasing pentru echipamente si utilaje. Finantarile pentru autoturisme au reprezentat 22% din portofoliu, vehiculele comerciale usoare 7%, iar vehiculele comerciale grele 52% din totalul finantarilor.

IMM-urile reprezinta aproximativ 84% din clientii BCR Leasing IFN, iar finantarile sunt directionate catre comert (31%), transporturi (10%), productie (10%), constructii (8%), servicii (5%), agricultura (3%), IT (3%), servicii private de sanatate (2%), industrie hoteliera (2%) energie, precum si orice alt domeniu economic a carui dezvoltare a impus utilizarea leasing-ului pentru optimizarea mobilitatii sau pentru retehnologizare.

"Din punct de vedere al echipamentelor, trendul este ascendent, iar daca vorbim de structura finantarilor aici avem in primul rand agricultura, cu ponderea cea mai insemnata in portofoliul nostru in 2015, de 28%, dupa care urmeaza constructiile cu 24%, industria chimica si echipamente medicale. Pe agricultura, din punct de vedere al echipamentelor, ne-am concentrat foarte mult anii trecuti si speram sa continuam acest lucru mai ales in contextul in care constructiile nu au mers foarte bine anul anterior si nici in acest an nu credem ca marile proiecte de infrastructura vor fi dezghetate", a mai spus Bogdan Speteanu.

In opinia sa, desi toata lumea vorbeste de 20-25 de ani de potentialul agricol al Romaniei, nu prea s-a realizat foarte mult pentru dezvoltarea agriculturii. "Este clar ca aici pot exista volume mai mari, pentru ca dupa cum stim baza tehnologica in agricultura este destul de invechita".

Nu in ultimul rand, cu privire la potentialul pietei de leasing financiar, Bogdan Speteanu spune ca acesta se ridica la trei miliarde de euro, aproape dublu comparativ cu nivelul inregistrat in 2015, si estimeaza pentru acest o un avans de pana la 15%, pe care il considera sustenabil.

"Anul trecut piata de leasing financiar a avut un plus de 20%, la 1,6 miliarde de euro, mult sub valoarea nesustenabila de 5 miliarde de euro inregistrata in 2008, moment in care in piata de leasing avea loc o "bula" a finantarilor. Piata de leasing nu ar trebui sa fie la nivelul de 5 miliarde de euro, dar cel putin dublu fata de nivelul actual, adica undeva la vreo 3 miliarde de euro", a mai spus Bogdan Speteanu, directorul general al BCR Leasing.

BCR Leasing IFN, companie membra a Grupului Banca Comerciala Romana, parte a Erste Group, infiintata in 2001, ofera servicii de leasing financiar intern pentru achizitionarea de autovehicule, flote, echipamente si utilaje industriale, masini agricole, aparatura medicala, etc. Prin subsidiara BCR Fleet Management, compania ofera, de asemenea, servicii de leasing operational si management de flote pentru un numar extins de autovehicule si vehicule comerciale usoare.

Sursa foto: Juergen Faelchle / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri