Peste 90% dintre participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine, in cadrul sedintei de joi, dobanda cheie la minimul istoric de 1,75%, unde se afla din mai anul trecut. Totodata, in randul analistilor se remarca o temperare a asteptarilor privind reducerea anul urmator a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei.

Nivelul actual al ratei cheie va fi, probabil, pastrat de catre BNR pana la finele acestui an, anticipeaza analistii.

"Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la 1,75% pana la finalul acestui an si majorata la 2,5% in anul 2017 conform celor mai multi participanti la sondaj. Repartizarea raspunsurilor individuale arata o tendinta de intarire a politicii monetare printr-o posibila crestere a dobanzii in 2017", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Ultima taiere a fost operata de BNR in mai anul trecut, cand banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la 8% la sedinta programata pe 31 martie si reduse la 6% pana in decembrie anul acesta. In 2017, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la 6%. Fata de sondajul anterior desfasurat la inceputul lunii februarie se remarca o temperare a asteptarilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei in 2017, potrivit AAFBR.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la sedinta de saptamana aceasta la 12% si reduse ulterior la 10% pana in decembrie. Anul urmator ar putea aduce o noua reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 8% pana in luna decembrie.

Dupa sedinta de joi, BNR are programata urmatoarea sedinta de politica monetara la inceputul lunii mai.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste peste 70 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, precum si companii din economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri