ANAF a colectat anul trecut 196,8 miliarde de lei (43,73 miliarde de euro), cu 7,8% mai mult fata de anul precedent, iar pentru anul in curs “spera” sa mentina trendul pozitiv al incasarilor la bugetul de stat, a declarat presedintele ANAF, Dragos Doros, marti, la prezentarea raportului de performanta al ANAF.

Presiunea asupra ANAF sa aduca mai multi bani la buget a crescut semnificativ in acest an, in contextul in care reducerile de taxe si majorarile de salarii decise anul trecut au impins prognozele privind deficitul bugetar aproape de limita superioara de 3%. “Speram sa mentinem aceasta tendinta pozitiva, desi avem impozite mai mici ca anul trecut. Sunt alte mecanisme prin care noi credem, ca putem creste gradul de colectare”, a declarat Doros.

Anul acesta, bugetul statului este influentat de mai multe masuri de relaxare fiscala, dar si de majorari ale cheltuielilor, inclusiv ale celor cu salalriile. In acest context, deficitul bugetar a fost prognozat foarte aproape de limita de 3% permisa in cadrul Uniunii Europene. Seful Guvernului, Dacian Ciolos (foto), s-a exprimat in cadrul conferintei fara echivoc pentru o continuare a reformei ANAF si pentru imbunatatirea rezultatelor agentiei, inclusiv in privinta sumelor aduse la bugetul statului.

“Astept o crestere a gradului de colectare, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale. (…) Sper sa putem imbunatati gradul de conformare voluntara, atat ca numar, cat si ca volum”, a declarat premierul. Potrivit premierului, ANAF nu trebuie sa functioneze ca un organ “represiv” si trebuie sa fie atent la micii si marii contribuabili fara sa puna presiune pe acestia.

Ca urmare a cresterii de 7,8% a colectarilor de catre ANAF, ponderea veniturilor in PIB a ajuns astfel la 27,9% cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in 2014. Incasarile din TVA au crescut cu 12% fata de 2014, pana la 57,13 miliarde de lei. Incasarile din TVA au inregistrat insa un recul in luna februarie, dupa ce cota TVA a coborat la 9% pentru alimente in iunie anul trecut, iar cota standard de TVA a coborat din inauarie la 20%.

“Vom vedea cum o vom mentine anul acesta”, a declarat Doros referitor la cresterea incasarilor din TVA.

Excedentul bugetului general consolidat s-a redus de circa trei ori in primele doua luni, fata de perioada similara a anului trecut, in contextul in care cheltuielile de personal au crescut cu aproape 22%, din cauza majorarilor salariale, iar incasarile din TVA au inregistrat un recul in februarie, dupa un avans puternic in ianuarie.

Incasarile din taxa pe valoarea adaugata reprezinta 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decat incasarile aferente aceleiasi perioade a anului 2015, in conditiile in care incepand cu luna februarie 2016 se reflecta pe langa masura de reducere din iunie a cotei de TVA la 9% pentru alimente si servicii de restaurant si masura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri