Piraeus Bank Romania a incheiat anul 2015 cu pierderi de 42,7 milioane euro (190 milioane lei), dar a reusit sa isi intareasca considerabil indicatorii de solvabilitate si sa acumuleze rezerve de capital de circa 70 de milioane de euro. Oficialii bancii precizeaza ca acestea sunt pierderi asumate pentru curatarea bilantului si repozitionarea bancii.

La finele anului 2015, Piraeus Bank Romania a raportat o crestere cu 5% a solvabilitatii, atingand nivelul de 17,3%, dar si o crestere a lichiditatii imediate la 54%, de la 42 % in 2014. In acelasi timp, rata creditelor neperformante a scazut pana la 4,3%, iar gradul de acoperire a creditelor neperfomante prin provizioane si colaterale este de peste 100%.

"Intreaga activitate a anului 2015 a fost orientata catre consolidare, chiar daca acest lucru a insemnat asumarea unor presiuni pe profitabilitate. Am luat masuri proactive de administrare a lichiditatii, avem active lichide de 700 milioane de euro si un raport credite brute/depozite subunitar de 0,95 fata de 1,26 la finele anului 2014. Am implementat masurile de mentinere a lichiditatii, fara a incuraja o politica de pricing ridicata la depozite", a declarat Catalin Parvu, CEO al Piraeus Bank Romania.

Banca a trebuit sa faca fata anul trecut unor momente de presiune, venite pe de-o parte din impactul indirect al crizei datoriei suverane din Grecia si pe de alta parte de variatia de curs a francului elvetian, ce a dus la cresterea costului riscului de credit.

Veniturile din activitatea de baza s-au ridicat la 71,1 milioane de euro, in scadere cu 10% fata de 2014, iar activitatea de creditare a fost una selectiva, cu focus special in zona IMM-urilor. Oficialii bancii mentioneaza ca scaderea depozitelor se datoreaza presiunilor aparute in special in perioada de vara (iunie/iulie), in contextul crizei datoriei suverane a Greciei.

"Anul 2015 a fost unul greu, dar am anticipat dificultatile astfel ca, prin strategia abordata, indicatorii de capital s-au imbunatatit. Caracterul proactiv al politicilor noastre de capital s-a dovedit a fi unul corect, la fel ca si in 2013-2014 cand Piraeus Bank Romania a integrat ATE Bank Romania, rezolvand practic o problema la nivel de sistem prin asumarea unui impact negativ de cca. 150 milioane de euro. Curatarea bilantului si consolidarea din timpul anului 2015 au insemnat pierderi asumate de actionar, pentru repozitionarea bancii", a adaugat Catalin Parvu.

Potrivit sefului Piraeus Bank, in 2016 banca se va concentra pe integrarea de noi concepte si modele de business, in paralel cu preocuparea de a consolida baza de venituri, in special prin sustinerea mai intensa a activitatii de creditare si controlul riguros al costurilor. "Va exista o concentrare pe activitatea din orasele mari si pe sustinerea prin tehnologie a accesibilitatii serviciilor bancii in toate zonele, atat pentru companii, cat si pentru clientii persoane fizice".

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri