Rata dobanzii de politica monetara este mentinuta la 1,75% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei la 8%, respectiv pentru cele in valuta la 12%, in linie cu asteptarile analistior, dupa deciziile luate de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar va fi continuara de BNR, potrivit unui comunicat al bancii centrale, conform News.ro

Ce estimeaza analistii

Analistii estimeaza ca Banca Nationala ar putea pastra dobanda de politica monetara la 1,75% pana la finalul acestui an, urmand sa urce la 2,5% anul viitor.

Totodata, nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ar urma sa fie reduse la 6% pana in decembrie, pentru a fi mentinute in 2017. Pentru cele aferente pasivelor in valuta, analistii se asteapta la reducerea acestora la 10% pana la sfarsitul anului si la o taiere de inca doua puncte anul viitor, pana la 8%.

Banca centrala a pastrat neschimbate, in sedinta de la inceputul lunii februarie, atat rata dobanzii de politica monetara, cat si rezervele minime obligatorii.

Ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in ianuarie, cand a redus RMO in valuta de la 14% la 12%. Dobanda de politica monetara a fost redusa ultima data in mai anul trecut, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot in mai au fost diminuate si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat recent semnale ca banca centrala ar putea inaspri politica monetara mai devreme decat se prognoza anterior, chiar in acest an, incepand prin ingustarea coridorului simetric din jurul ratei dobanzii de politica monetara.

Deciziile vor fi influentate de estimarea privind cresterea inflatiei, pe fondul stimularii puternice a consumului. Pe de alta parte, guvernatorul a anticipat ca urmatoarea etapa de scadere a rezervelor minime obligatorii ar putea fi amanata pentru 2017, principala cauza fiind relaxarea politicii fiscale in 2016.

Cresterea dobanzii de politica monetara are efect asupra costului creditelor acordate de banci, care s-ar putea scumpi. Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%.

Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.
Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de guvernator la ora 15:00.
.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri