Piraeus Bank Romania a raportat in urma cu doua zile pierderi de 43 milioane euro, dar are planuri indraznete pentru 2016. Catalin Parvu, CEO-ul bancii, spune ca, dupa un an de "curatare a bilantului", a venit vremea sa apese pedala creditarii, mai ales ca banca are suficienta lichiditate.

Pierderile bancii au fost generate in cea mai mare parte de provizioane, care au explodat dupa criza francului elvetian, cand Piraeus Bank s-a confruntat cu noi provizioane, avand in vedere ca multi clienti au intrat in default in primavara anului trecut, mai ales ianuarie-martie, "dupa care s-a potolit formarea de neperformante in franci elvetieni".

"Cand am vazut prin mai ca lucrurile nu merg bine, am decis sa incepem curatarea bilantului. Am luat 42 de milioane de euro pierdere, dar acum suntem curati". Dupa criza francului, Piraeus Bank a inceput un proces amplu de curatare a bilantului cu vanzari de credite neperformante si scoaterea in afara bilantului a creditelor 100% provizionate.

Parvu mentioneaza ca a scos in afara bilantului, conform normelor BNR, care permit acest lucru la creditele provizionate integral, un portofoliu de 150-200 de milioane de euro si a vandut pe tot parcursul anului trecut credite neperformante de 198 milioane de euro, in principal din afara bilantului si alte transferuri bilantiere.

"Urmeaza sa continuam si in semestul I cu o noua vanzare din afara bilantului. Asta ne asigura imediat un venit, pentru ca tot ce recuperezi din afara bilantului este un venit", explica Parvu.

Restaurarea profitabilitatii este obiectivul nostru pentru acest an. Nu stiu daca vom reusi, dar sper ca la anul sa fim pe breakeven.

Managerul Piraeus Bank a mai explicat ca, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa creasca veniturile bancii si, prin urmare, sa apese pedala creditarii, mai ales ca institutia de credit se bazeaza pe o lichiditate foarte buna. "Mai trebuie sa rambursam resurse atrase catre banca mama, tocmai ca sa devenim independenti si sa stam frumos si linistit aici", a subliniat Parvu, precizand ca rata credite nete/depozite aflata la nivelul de 89% ii asigura bancii capacitatea de a da credite, fara sa aiba nevoie de surse externe de finantare.

In plus, Piraeus Bank Romania are un buffer de lichiditate de la banca mama, dar urmeaza sa il dea inapoi. "Nu are niciun rost sa stam cu ele (linii de finantare - n.r.), va dati seama ca nu sunt ieftine".

"Este de comun acord obiectivul ca Piraeus Bank Romania sa devina independenta fata de banca mama, pentru ca asa este sanatos. Daca este o oportunitate, isi da drumul piata, o sa vina ei cu banii. Unde este miros de profit o sa vina imediat bani. Sa fie depozite aici cu 5% sa vedeti cum o sa vina fonduri. Banul se misca singur", explica CEO-ul Piraeus Bank, intrebat daca grecii ar putea fi tentati sa isi creasca expunerea pe Romania.

Rezultatul intregului proces de curatare a bilantului a determinat o scadere a soldului de credite cu 44%, dar si reducerea drastica a ratei creditelor neperformante, de la 25% in 2014, pana la 4,3% la finalul anului trecut.

Cititi in editia de luni interviul complet cu Catalin Parvu, in care vom detalia tot planul de dezvoltare al bancii pentru acest an si deciziile pe care vrea sa le ia in privinta costurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri