Peste trei sferturi dintre romani (77%) considera ca in situatia in care ar exista o lege care obliga banca sa preia casa, atunci de aceasta lege ar trebui sa beneficieze numai cei care nu pot plati si nu cei care pot plati dar nu mai vor, se arata in sondajul "Opinia romanilor despre Legea darii in plata” realizat de IRSOP Market Research & Consulting la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Majoritatea respondentilor s-au pronuntat impotriva ca beneficiarii legii sa fie cei care si-au cumparat mai multe case/terenuri si au dificultati, fiind indicati ca beneficiari ai legii numai cei care au o singura casa (81%). De altfel, 89% dintre romani considera ca este bine sa existe o lege care sa ajute persoanele fizice care au luat un credit si se afla in dificultate financiara.

ARB atrage atentia ca se impune devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

Asociatia a explicat ca avantajul major al legii privind falimentul personal fata de legea privind darea in plata este ca dupa insolventa debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/ terenului.

Acelasi sondaj a aratat ca aproximativ 94% dintre romani opteaza pentru negocierea unei solutii in buna intelegere cu banca si pastrarea locuintei, in situatia in care au dificultati financiare la plata creditului, in timp ce doar 6% dintre romani doresc o lege care sa prevada desfiintarea unui contract semnat cu banca si renuntarea la casa (Legea privind darea in plata).

Studiul "Opinia romanilor despre Legea darii in plata” s-a realizat la nivel national pe un esantion de 1.016 de respondenti, acesta fiind reprezentativ pentru intreaga populatie adulta a Romaniei. Persoanele intervievate au fost selectionate in 433 localitati urbane si rurale distribuite aleatoriu pe intreaga suprafata a tarii. Sondajul a fost realizat pentru Asociatia Romana a Bancilor in perioada 28 martie - 1 aprilie
2016, iar marja de eroare este +/- 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri