Darea in plata ar putea fi contestata la Curtea Constitutionala si de BCR, dupa ce va produce efecte, sustine Sergiu Manea, directorul executiv al celei mai mari banci din piata, care precizeaza ca in functie de cum va arata legea "este foarte posibil" sa modifice parametrii de risc la creditele ipotecare, crescand astfel avansul cerut clientilor.

"Indiferent de modul in care va arata pachetul de legi cu impact asupra sistemului bancar (darea in plata - n.r.), noi vom continua sa deservim clientii nostri. Ar fi insa foarte important ca jucatorii care pot cere verificarea constitutionalitatii legii sa o faca. Daca decizia acestor actori va fi sa nu verifice constitutionalitatea, o vom face noi, insa numai dupa ce produce efecte", a afirmat Manea in cadrul unui eveniment de presa organizat de banca,

Intrebat pe ce temei va incerca BCR sa conteste darea in plata la Curtea Constitutionala, Manea a raspuns scurt ca va decide calea de atac la momentul respectiv.

Orice lege care intervine in mod fundamental asupra conditiilor de desfasurare a relatiilor dintre doi subiecti de drept privat este o lege pe care noi o vom respinge din principiu - Sergiu Manea

Executivul BCR sustine ca, in functie de cum va arata legea, este foarte posibil sa modifice parametri de risc, crescand astfel avansul la creditele ipotecare. Conform modificarilor aduse marti de Comsia Juridica, Prima Casa a fost exclusa din darea in plata, dar a fost majorat plafonul cerut de BNR, de la 150.000 euro la 250.000 euro. Asta inseamna ca orice credit de pana in 250.000 de euro, la momentul initierii, poate fi supus darii in plata.

Manea avertizeaza ca sub aceasta forma darea in plata va lovi cel mai mult in clasa de mijloc dupa ce bancile vor creste avansurile la creditele ipotecare, pentru ca tinerii vor putea sa apeleze la Prima Casa, unde avansul este de numai 5%, iar cei cu venituri mari vor avea oricum posibilitati sa plateasca avansurile ridicate cerute de banci.

Intrebat daca BCR ar putea sa lucreze cu parametri de risc diferiti, adica sa ceara clientilor cu venituri mari care solicita credite de peste 250.000 de euro un avans mai mic, Manea a raspuns ca nu va mai avea nicio garantie, in contextul in care darea in plata a trecut, ca legea nu s-ar putea schimba din nou. "Asa ca probabil nu vom avea o abordare diferentiata".

"Exista actiuni concrete de recunoastere a ciclului economic dificil si de impartire a poverii, insa modificarea parametrilor de risc in mod punitiv nu reprezinta o solutie pe termen mediu si lung", concluzioneaza CEO-ul BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri