Stocul de credite cesionate de banci catre recuperatorii de creante a ajuns anul trecut la 37,1 miliarde lei, sold din care 14,3 miliarde de lei sunt credite acordate populatiei, a precizat cu ocazia prezentarii Raportului asupra stabilitatii financiare viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Din portofoliul de credite cesionate care au fost acordate populatiei, circa 2 miliarde de lei sunt credite ipotecare, o pondere relativ redusa fata de totalul de 14,3 miliarde lei. Conform raportului BNR, alte 21 miliarde de lei sunt creditele acordate companiilor nefinanciare, iar 1,8 miliarde lei sunt creditele pentru companiile financiare. De asemenea, din totalul creditelor cesionate, 16,8 miliarde lei se afla in administrarea directa a institutiilor de credite.

In 2015, BNR remarca trei schimbari majore in operatiunile de cesionare de creante efectuate de catre banci:

  • a crescut semnificativ volumul creditelor rascumparate, acesta depasindu-l pentru prima data pe cel al creditelor cesionate
  • majoritatea creditelor cesionate nu mai sunt administrate de catre banci, ca pana in anul 2014, ci direct de catre firmele cesionare
  • cesionarile de credite acordate companiilor nefinanciare au devenit majoritare in volumul total al imprumuturilor cesionate de catre institutiile de credit.

"Acest lucru s-a datorat atat cresterii fluxului de credite cesionate apartinand acestui sector, cat si al readucerii in bilant a unui volum important de credite aferente populatiei, reprezentand cu precadere credite de consum cesionate anterior catre nerezidenti", arata banca centrala in raport.

Ce este cesiunea de creante?

Potrivit BNR, cesiunea de creante reprezinta transferul economic al unui credit sau al unui cumul de credite de la institutia de credit catre un cesionar, realizat fie prin transferul proprietatii, fie prin cote de participatie. De obicei, cesionarul este o firma de recuperare a creantelor, cele mai mari din acest segment fiind Kruk, Eos Ksi si Coface.

"Cesiunea de portofolii de credite a luat amploare odata cu dezvoltarea rapida a sectorului bancar romanesc din perioada 2005 – 2008. In aceasta perioada, institutiile de credit au cesionat portofolii de credite performante, in principal in valuta, catre bancile mama. Ulterior, o parte din aceste credite cesionate au fost rascumparate de bancile din Romania", se arata in raportul de stabilitate financiara.

Cesiunea de portofolii de credite a continuat si dupa debutul crizei financiare internationale, dar s-a manifestat sub o forma diferita, fiind vorba de scoaterea in afara bilantului a creditelor neperformante. Astfel de tranzactii s-au realizat in majoritatea cazurilor catre rezidenti, in principal firme specializate in colectarea de creanta.

"Intitutiile de credit au apelat la acest mecanism atat in cazul creditelor acordate companiilor nefinanciare cat si al celor acordate populatiei. Optarea de catre banci pentru cesiunea de creante in defavoarea scutirii partiale de plata a debitorilor a avut ca principala motivatie nevoia de mentinere a disciplinei la plata prin evitarea hazardului moral din partea debitorilor. care ar putea fi astfel stimulati sa renunte la plata datoriilor contractate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri