Ofertele publice initiale pot fi impulsul cresterii Societatilor de Investitii Financiare, care au nevoie de 550-670 milioane euro pentru investitii, a declarat, miercuri, analistul Bram Buring de la banca de investitii Wood Company.
"Promisa lansare a ofertelor publice initiale romanesti este impulsul care poate conduce la cresteri suplimentare pentru SIF-uri", considera Bram Buring, care apreciaza ca pozitiva evolutia SIF-urilor in acest an, in ciuda faptului ca actiunile sunt tranzactionate la 40-50% din valoarea activului net (Net Asset Value) la Bursa de Valori Bucuresti.

Zeci de companii romanesti mari din sectorul de electricitate, gaze si de telecomunicatii, ca si firme mici vor fi tranzactionate pe piata in urmatorii ani, iar SIF-urile vor participa activ la aceste oferte publice initial,e care sunt cea mai rapida cale de crestere a activelor nete, considera analistul Bram Buring, citat de NewsIn.

Pentru a participa la aceste oferte publice, SIF-urile trebuie sa faca rost de noi fonduri substantiale. "Aceasta inseamna monetizarea activelor nelichide, prin care se pot obtine circa 550-670 milioane euro. In afara de bani, procesul in sine va duce la cresterea transparentei portofoliilor celor cinci SIF-uri si vor oferi managementului oportunitatea de a-si demonstra abilitatile", considera Bram Buring.

Alti factori ce pot contribui la cresterea SIF-urilor sunt vinzarea companiilor cu valoare pe piata imobiliara si, pe termen lung, obtinerea unui plus de valoare din actiunile bancare (85% din activele totale), chiar daca nu sunt asteptate actiuni imediate pe aceste directii in viitorul apropiat, potrivit lui Bram Buring.

Analistii de la Wood Company recomanda cumpararea actiunilor SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia si estimeaza o crestere tinta pentru urmatoarele 12 luni cu 54% si, respectiv, cu 38%. Pentru actiunile celorlalte SIF-uri, analistul Bram Buring recomanda pastrarea in portofoliu, cu o estimare de crestere pentru SIF 1 Banat-Crisana cu 32% si scaderi pentru SIF 3 Transilvania si SIF 4 Muntenia cu 24% si, respectiv, 14%.

Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor financiare la Bursa de Valori Bucuresti a fost, luni de 32,5 milioane lei (9,4 milioane euro) si reprezinta peste 65,9% din totalul tranzactiilor realizate in piata. Cel mai tranzactionat titlu financiar au fost SIF 5 Oltenia, cu tranzactii de 10,04 milioane lei, urmate de actiunile SIF 2 Moldova, cu tranzactii de 8,92 milioane lei. Schimburile cu titlurile financiare au dominat sedinta de luni a Bursei de Valori Bucuresti si au reprezentat doua treimi (66%) din valoarea totala a tranzactiilor incheiate in piata, in vreme ce actiunile listate s-au scumpit in medie cu 3,62%.

In cursul sedintei bursiere de astazi, titlurile societatilor financiare dominau topul celor mai active companii, dar indicele BET-FI inregistra variatii negative de 1,31%. Valoarea schimburilor cu actiuni SIF 2 Moldova a depasit 1,05 milioane lei in deschiderea sedintei, cand actiunile s-au scumpit cu 1,67% fata de cotatia de final a sedintei de luni. Titlurile SIF 5 Oltenia s-au scumpit cu 0,69%, pe fondul unor tranzactii de peste 1,5 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri