Peste 10,1 miliarde de euro se estimeaza, de catre evaluatorii autorizati, a fi valoarea garantiilor imobiliare inregistrate in al doilea semestru de anul trecut, majoritatea proprietatilor evaluate pentru credite fiind rezidentiale, a declarat presedintele ANEVAR, Daniel Manate.

In schimb, cele mai scumpe proprietati finantate prin banca raman cele comerciale. In total, in a doua jumatate a anului trecut au fost evaluate pentru creditare peste 41.000 de proprietati rezidentiale, reprezentand aproape 73% din total, urmate la mare distanta de cele aproximativ 6.000 de terenuri si 5.000 de proprietati comerciale, conform Mediafax.

Cele mai valoroase proprietati evaluate sunt insa din zona comerciala. Acestea s-au ridicat la peste 3,2 miliarde de euro in cele sase luni analizate.

"In trimestrul patru, valoarea proprietatilor comerciale gajate a fost aproape dubla fata de trimestrul trei, desi numeric diferenta a fost mult mai mica. Tragem de aici concluzia ca in ultimele 3 luni ale anului s-au vandut cateva proprietati comerciale foarte valoroase", a adaugat presedintele ANEVAR.

Potrivit statisticilor ANEVAR, cele mai mari valori medii de piata pentru apartamente s-au inregistrat in ultimele trei luni de anul trecut in Bucuresti (1.031 EUR/mp) si Cluj-Napoca (1.019 EUR/mp), ambele in crestere fata de cele trei luni anterioare.

Dintre proprietatile rezidentiale evaluate in semestrul doi, circa 73% au fost apartamente de bloc (peste 30.000), cu o valoare totala de peste 1,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 9.000 de proprietati) au reprezentat 23%.

Conform datelor din BIG, cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizate pentru proprietatile din Ilfov (5.194 rapoarte), urmate de cele din Cluj (3.385 rapoarte), Constanta (3.113 de rapoarte), Timis (2.818 de rapoarte) si Brasov (2.238 de rapoarte). Din Capitala, cel mai activ sector pentru creditarea imobiliara a fost sectorul 3, cu 2.295 de rapoarte.

Topul oraselor in functie de pretul apartamentelor este condus de Bucuresti, urmat de Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta.
Cele mai ieftine apartamente de bloc pot fi gasite in Sf. Gheorghe (jud. Covasna), unde valoarea medie de piata pe metru patrat ajunge la 449 de euro.

"Primii indici imobiliari extrasi din BIG, desi nu foarte relevanti din punct de vedere statistic pentru ca am inceput sa colectam aceste date abia de la jumatatea anului trecut, ne arata stabilitate pe piata imobiliara, cresterile sau scaderile din Q4 fata de Q3 2015, la apartamentele de bloc, fiind nesemnificative pe majoritatea oraselor analizate", adauga Daniel Manate.

La 1 iulie 2016, dupa finalizarea unui an calendaristic de la lansarea BIG, ANEVAR va lansa si indexul imobiliar propriu.

In perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015, Baza Imobiliara de Garantii (BIG), gestionata de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) prin Institutul Roman de Cercetare in Evaluare (IROVAL), a strans peste 57.000 de rapoarte de evaluare.

Incepand cu iulie 2015, toti evaluatorii autorizati au obligatia de a raporta in Baza Imobiliara de Garantii cele mai importante informatii din rapoartele de evaluare a proprietatilor imobiliare pe care le realizeaza pentru bancile din Romania.

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri