Proiectul legii cash-back a primit astazi avizul favorabil din partea Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, fiind inregistrate 14 voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere, pragul minim al cifrei de afaceri de la care se aplica legea pentru comercianti fiind stabilit la 10.000 de euro pe an.

Legislatia actuala prevede un plafon de obligativitate similar fixat la 100.000 euro, dar acesta ar fi restrans aplicabilitatea proiectului de lege cash-back. De altfel, MasterCard a analizat segmentarea comerciantilor dupa cifra de afaceri si a aratat ca, potrivit datelor INS, peste 70% dintre comerciantii inregistrati in Romania se pozitioneaza sub plafonul de 50.000 euro, statistica ce subliniaza importanta mentinerii unui prag redus pentru introducerea obligativitatii acceptarii platilor cu cardul.

Raportul final al dezbaterilor de astazi pe marginea proiectului de lege va fi trimis spre aprobare in plen pana la finele acestei saptamani.

Punctele esentiale din legea cash-back

1. Obligativitatea introducerii POS-ului la comerciantii mici in baza unui prag al cifrei de afaceri

"Trebuie sa vedem unde stabilim plafonul, astfel incat sa atinga masa critica si comerciantii relevanti. Nu stiu daca plafonul care exista pana acum (100.000 euro - n.r.) era eficient. Legea oricum nu era eficienta pentru ca nu avea penalizari. Ne uitam acum pe datele de la INS si ONRC ca sa vedem cum se segmenteaza comerciantii dupa cifra de afaceri", a declarat pentru wall-street.ro Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania.

2. Serviciul de purchase with cash-back la comerciant

Serviciul de cash-back inseamna ca, odata ce ai platit la comerciant cu cardul, castigi dreptul sa retragi si numerar in limitata a 200 de lei. Sistemul exista deja in piata, dar implementarea lui s-a facut la comerciantii mari, pentru care avantajele erau minime. "Pana acum s-a incercat implementarea serviciului la comerciantii mari, care, invariabil, aveau cel putin un ATM la poarta magazinului. Si atunci nimeni nu mai avea interes sa retraga bani de la POS si sa mai plateasca un fee suplimentar, indiferent cat de mic era", explica managerul MasterCard Romania.

Cititi un interviu mai amplu cu seful MasterCard Romania despre impactul legii cash-back.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri