Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) cer verificarea constitutionalitatii proiectului legislativ darea in plata, dupa ce a fost adoptat astazi de Camera Deputatilor.

„Referitor la Proiectul de Lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, avand in vedere ca, in prezent, acesta a fost adoptat de catre Parlamentul Romaniei urmare a cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta Lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia”, se arata intr-un comunicat al CPBR.

Bancile considera ca printre aspectele de neconstitutionalitate a darii in plata se numara incalcarea principiul neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea mecanismului darii in plata contractelor in curs de derulare dar si asupra procedurilor de executare deja incepute/finalizate), incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii – drepturile de creanta) si discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.

“Referitor la masurile pe care bancile le vor intreprinde dupa intrarea in vigoare a legii, mentionam ca CPBR, ca organizatie patronala, nu este in masura sa le evidentieze, acestea tinand de politicile comerciale si de risc ale fiecarei banci in parte”, se mai arata in comunicatul CPRB.

Pozitia ARB este asemanatoare: “Comunitatea bancara ramane la aceeasi parere conform careia legea darii in plata va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare, asa cum pentru prima oara s-a considerat de catre Banca Nationala a Romaniei in sensul identificarii unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar.

Aceste elemente de neconstitutionalitate impreuna cu modificarea sau afectarea contractelor incheiate legal cu bancile in trecut vor fi luate in considerare de catre institutiile de credit cu privire la modul in care vor reactiona la impactul acestei legi”, se arata in comunicatul ARB.

Curtea Constitutionala (CC) va impune, cel mai probabil, modificari semnificative Legii darii in plata daca va primi o contestatie, principalul "candidat" pentru a o ataca fiind Guvernul, din cauza riscurilor pentru costurile de finantare ale statului, in timp ce presedintele Klaus Iohannis ar putea, de asemenea, sa ia in calcul aceasta varianta, dupa ce mai multe dintre recomandarile lui au fost trecute cu vederea, potrivit economistilor ING Bank Romania.

Legea poate fi inca schimbata daca oricare dintre institutiile urmatoare vor cere Curtii Constitutioanale o opinie despre orice posibil conflict intre lege si Constitutie: Presedintele Romaniei, oricare dintre cei doi presedinti ai camerelor Parlamentului, Guvernul, Inalta Curte, Avocatul Poporului, un numar minim de 50 de deputati sau de 25 de senatori, potrivit unei note catre analisti si investitori a ING Bank.

Legea darii in plata, initiata de deputatul PNL Daniel Zamfir, a fost adoptata de Camera Deputatilor in urma votului de astazi. Deputatii au stabilit astfel ca legea privind darea in plata nu se va aplica programului Prima Casa si au majorat plafonul creditelor care intra sub incidenta acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro. De asemenea, deputatii au stabilit ca legea se va aplica si celor care sunt in proces de executare silita.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri