Integrarea in Uniunea Europeana va avea ca efect imediat scumpirea actiunilor listate la bursele romanesti, va aduce mai multi investitori straini pe piata de capital romaneasca, va aduce noi companii la cota bursei, dar le va alunga pe altele, au declarat actorii pietei.
"Singurul efect imediat al integrarii va fi cresterea constanta a preturilor actiunilor. Pe termen lung, insa, deschiderea pietelor va duce la modificari de portofoliu, unele dintre companii altele vor fi excluse", a decalrat pentru NewIn, Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest.

"Integrarea in Uniunea Europeana va pune companiile listate in competitie. Va creste numarul de investitori, dar vom asista si la o restructurare a emitentilor care se afla, in acest moment in piata", a declarat pentru NewsIn, Daniel Tepes, directorul casei de bokeraj HTI Valori Mobiliare.

"Pe termen lung si mediu, vom asista intr-adevar la efecte vizibile si speram ca si la noi sa se repete scenariile care s-au desfasurat in tarile aderate in anul 2004", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Potrivit opiniei sale, efectele imediate ale aderarii au fost deja digerate de piata, din momentul primului anunt si a primului raport de tara. "Vom asista la o crestere a numarului de investitori institutionali, mai ales ca in Europa exista multe fonduri de investitii care nu pot plasa banii decat in state membre ale UE, dar va creste si competitivitatea dintre Burse", a mai spus Farmache.

Opinia lui Farmache este sustinuta si de Razvan Pasol, directorul general al casei de brokeraj Intercapital Invest si membru in Consiliul de Adminsitratie al BVB, care sustine ca impactul aderarii va fi resimtit pe termen lung, in nici un caz pe 2 ianuarie 2007.

Deschiderea pieteilor de capital va avea efect si asupra caselor de brokeraj usurand tranzactiile internationale. "Dupa aderare, casele de brokeraj vor putea opera mai usor pe pietele internationale. Piata de capital va beneficia de investitii consistente, dar mai degaraba ne vom indrepta noi catre UE si nu invers", a spus Adrina Manaila, directorul case de brokeraj Elda Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri