ING Bank isi mentine prognoza de crestere a PIB in acest an cu 4,2%, pe fondul cererii interne puternice, si cu 4,1% in 2017, a declarat Ciprian Dascalu, economistul-sef al ING Bank, potrivit Mediafax.

"Riscurile externe sunt in jos, dar noi ne asteptam ca, in a doua parte a anului, pietele sa vada primele semne pozitive ale rebalansarii economiei chineze. In prima parte a anului ne asteptam ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent sa compenseze deteriorarea mediului extern. Indicatorii cu frecventa ridicata precum vanzarile cu amanuntul inregistreaza cresteri accelerate. In pofida incetinirii productiei industriale, indicatorii de incredere pe regiune sugereaza o revenire", a spus Dascalu.

In ceea ce priveste 2017, analistul a precizat ca riscurile sunt predominant in sensul revizuirii in jos a proiectiei de crestere economica daca cererea externa nu-si revine, avand in vedere ca este asteptata o o inasprire a conditiilor monetare si consolidare fiscala dupa alegeri.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere de la 3,9% la 4,2% estimarile privind evolutia PIB-ului Romaniei in 2016.

Datele de inceput de an arata ca economia evolueaza in parametrii anticipati. Singura exceptie este industria, care a inceput anul cu o scadere (minus 0,5% in primele doua luni din an), dar da semne de revenire. Astfel, constructiile cresc, urmand tendinta de anul trecut cand au avansat cu 10%.

Consumul creste cu doua cifre, ceea ce antreneaza majorarea importurilor, provocand ingrijorarea economistilor. Insa creserea era inevitabila in conditiile relaxarii fiscale si a majorarilor salariale. Majorarea consumului se vede in accelerarea importurilor care cresc peste exporturi antrenand majorarea deficitului de cont curent al balantei de plati. Insa deficitul balantei comerciale care a ajuns la un miliard de lei la doua luni este contrabalansat de exporturile de servicii, tot de aproape un miliard de euro.

Sursa foto: Anton Watman/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri