Garanti Bank estimeaza ,ca urmare a accelerarii consumului, ca anul acesta va inregistra o crestere de 3,7% a produsului intern brut, potrivit raportului macroeconomic corespunzator primului trimestru al acestui an, al bancii. In acelasi timp, piata rezidentiala tocmai incepe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va inregistra o cerere tot mai mare pentru spatii de birouri, conform raportului citat., conform Mediafax.

"2016 a inceput sub auspicii foarte bune. Comertul a crescut, serviciile de IT si externalizare infloresc, iar sectorul imobiliar da semne de revigorare. Astfel, ne asteptam ca anul acesta sa isi pastreze perspectivele pozitive, iar economia sa continue sa progreseze", a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank Romania, conform Mediafax.ro

Bugetul de stat a inregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei in primele doua luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementata in 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie, precum si cresterea cu 25% a salariilor in sistemul public de sanatate, vor continua sa isi arate efectele asupra executiei bugetare anul acesta. Deficitul bugetar, insa, se va mentine sub 3% din PIB, arata raportul macroeconomic al Garanti Bank.

Garanti Bank estimeaza ca preturile vor scadea in primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, si ca inflatia va intra pe un teritoriu pozitiv, in a doua jumatate a anului.

Potrivit raportului macroeconomic al bancii, relaxarea monetara va continua pe parcursul anului datorita ratelor interbancare mentinute sub nivelul dobanzii cheie. Totodata, Garanti Bank preconizeaza ca urmatoarea crestere a ratei dobanzii de politica monetara va avea loc in 2017.

In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO), banca se asteapta ca acestea sa fie reduse in 2016, de la 12% (pentru pasivele in valuta) si 8% (pentru pasivele in lei), la 9% si, respectiv, 6%.

In luna decembrie, Moody’s a imbunatatit perspectiva ratingului pe termen lung a Romaniei, de la stabila la pozitiva.

Potrivit estimarilor Garanti Bank, parametrii macroeconomici ai tarii vor continua sa fie intr-o forma buna. Inflatia medie si ratele dobanzilor pe termen lung se afla la un nivel minim istoric, in timp ce datoria publica si deficitul bugetar sunt sub pragurile limita – de maxim 60% si, respectiv, 3% din PIB.

Garanti Bank Romania face parte din Grupul financiar-bancar Garanti Romania, care reuneste si Garanti Leasing (marca sub care functioneaza compania Motoractive IFN SA) si Garanti Credite de Consum (marca sub care functioneaza Ralfi IFN SA).

Sursa foto: rzoze19 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri