Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a incheiat anul 2015 cu 1,6 milioane polite PAD in vigoare si o valoare a primelor brute subscrise de 135 milioane de lei. Numarul politelor in vigoare la finele anului 2015 a crescut cu aproximativ 6,5% fata de sfarsitul anului 2014, iar valoarea primelor brute subscrise cu 7%.

"In absenta unor dezastre naturale semnificative in 2015, PAID a realizat un profit brut de 25 milioane lei, pe care actionarii au decis sa il retina in societate, ca, de altfel, si in anii anteriori, pentru a imbunatati nivelul fondurilor proprii ale PAID. Acumularea de fonduri proprii, impreuna cu cresterea programului de reasigurare, asigura PAID resurse suficiente pentru a plati catre asigurati posibilele daune produse ca urmare a unui eveniment major. PAID lucreaza in prezent, impreuna cu ASF, pentru a identifica o modalitate de a face fata unui cutremur extrem, in ciuda unei prime stabilite prin lege la un nivel prea scazut, in comparatie cu nevoile actuariale", a declarat Francois Coste, presedinte al Consiliului de Administratie PAID Romania.

Programul de reasigurare al PAID, unul de tip "excedent de dauna", are un nivel de acoperire de 600 de milioane de euro, ajungand la o valoare tripla fata de momentul demararii si fiind la ora actuala cel mai mare program romanesc de acest tip in ceeac ce priveste dezastrele naturale. Standardul de calitate al programului de reasigurare continua sa fie unul ridicat, printre reasiguratori regasindu-se companii precum: Munich Re, Swiss Re, SCOR, Hannover Re, Sirius, XL Re, plus sindicate din cadrul Lloyd's. Toti reasiguratorii au rating minim “-A”. Acest program permite distribuirea riscului de catastrofe naturale din Romania in piata financiara internationala.

"Incepand cu 2015, PAID a devenit membru UNSAR si lucreaza alaturi de partenerii sai, celelalte 17 companii de asigurare implicate in asigurarea de locuinte, pentru a imbunatati permanent nivelul calitatii serviciilor, pe intreg circuitul acestora, astfel incat impreuna sa fim gata sa gestionam, cat mai eficient cu putinta, procesul de evaluare a daunelor in caz de dezastru major", a declarat Nicoleta Radu-Neacsu, director general PAID.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Actionarii asiguratorului sunt ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID - este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri