Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vor constitui un grup de lucru cu obiectivul de a identifica masuri pentru crestere a gradului de accesibilitate si atractivitate a pietei de asigurari agricole.

Unul dintre obiectivele grupului de lucru este identificarea solutiilor pentru un management eficient al riscurilor agricole si crearea cadrului legislativ eficient pentru functionarea fondurilor mutuale. In cadrul intalnirilor avute pana in prezent au participat si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Conform Politicii Agricole Comune Europene (PAC) 2014-2020, statele membre au la dispozitie trei instrumente pentru gestionarea riscurilor in agricultura: subventionarea primelor de asigurare, contributii financiare la fonduri mutuale si un instrument de solidaritate nationala pentru stabilizarea veniturilor.

In cadrul intalnirilor de lucru coordonate de ASF, UNSAR a prezentat exemplul Frantei care are implementat un sistem pe trei niveluri de management al riscurilor agricole, aliniate la prevederile Politiciii Agricole Comune (PAC) 2014-2020.

Franta, un model functional in agricultura

La ultima intalnire de lucru din data de 21 aprilie, reprezentantul MADR a comunicat faptul ca la nivelul ministerului revizuirea legislatiei pentru imbunatatirea cadrului de constituire a fondului reprezina o prioritate pe agenda institutiei. UNSAR a propus ca Romania sa analizeze posibilitatea optarii si pentru subventionarea primelor de asigurare ca o masura complementara fondurilor mutuale, iar decizia trebuie luata impreuna cu fermierii care sunt beneficiarii acestor finantari. Subventionarea directa a primelor de asigurare incheiate de catre fermieri reprezinta cel mai utilizat instrument european pentru gestionarea riscurilor in agricultura.

Modelul Frantei s-a dovedit a fi unul functional si a inspirat mai multe state din Uniunea Europeana in gestionarea problemelor din sectorul agricol. MADR are in prezent un parteneriat cu Franta pentru a studia modelul Fondurilor Mutuale, Sanitare si de Mediu. Din instrumentele puse la dispozitie prin PAC 2014-2020, Franta a optat atat pentru incurajarea responsabilizarii individuale prin reducerea fiscalitatii, prin subventionarea primei de asigurare, iar pe langa acestea, Franta dispune si de un fond national care acopera daunele de importanta exceptionala care nu sunt asigurate de piata asigurarilor.

Asigurarorii vor un mix de intrumente in agricultura

Romania a optat, in cadrul PAC 2014-2020, doar pentru crearea unor fonduri mutuale. Conform Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, pentru acesta masura tara noastra are la dispozitie 200 de milioane de euro din fondurile europene pentru constituirea acestor fonduri mutuale destinate platirii de compensatii financiare fermierilor. Avand in vedere ca acest fond nu a fost constituit pana la aceasta data, fermierii romani nu pot beneficia de sprijinul comunitar pentru gestionarea riscurilor agricole. Atat autoritatile, cat si principalele asociatii de fermieri doresc deblocarea situatiei in care Romania se afla si gasirea de solutii in sprijinul fermierilor.

UNSAR considera ca Romania trebuie sa urmeze exemplul altor tari europene aliniate la PAC 2014-2020, care au un sistem functional in ceea ce priveste managementul riscului in agricultura si care au optat pentru un mix intre intrumentele europene disponibile. Astfel, managementul riscului in sectorul agricol ar putea fi realizat prin subventionarea primelor de asigurare, masura care ar duce la cresterea accesibilitatii asigurarilor agricole si ar determina societatile de asigurari sa acopere riscuri care nu sunt asigurate in Romania in acest moment, un exemplu fiind seceta. Mentionam faptul ca la nivelul tarilor din UE, 82% din subventia europeana si nationala este orientata catre subventionarea primelor de asigurare. Fondurile mutuale reprezinta, de asemenea, un instrument eficient pentru fermieri, ca o solutie pentru riscurile neasigurabile, cu un impact semnificativ, dar si cu o frecventa mai redusa. In Franta, de exemplu, acest fond mutual acopera riscuri sistemice de mediu si sanitare.

Infiintata in 1994, UNSAR reprezinta 24 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Sursa foto: Visionsi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri