Deducerile de care poate beneficia un salariat obisnuit din Romania sunt putine in comparatie cu cele care pot fi obtinute in alte state, in contextul in care sistemul de impozitare este bazat pe cota unica, de 16%. Chiar si asa, sunt putini romanii care se folosesc de aceste oportunitati pentru a obtine avantaje maxime din banii pe care statul ii retine oricum ca impozit din salariu.

Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, salariatul poate beneficia in cursul unei luni la locul unde se afla cu functia de baza de deducerea personala, a cotizatiei sindicale, precum si de deducerea contributiilor la fonduri de pensii facultative si a primelor la asigurari voluntare de sanantate, in aceste doua cazuri deducerile fiind plafonate la 400 de euro pe an, afirma Angela Rosca, managing partner la firma de consultanta fiscala TaxHouse.

Deduceri pentru persoane aflate in intretinere

Aceasta se acorda pentru salariile brute mai mici de 3.000 de lei. Persoanele cu salariul brut peste aceasta suma nu pot beneficia de aceasta deducere.

De la inceputul anului deducerea personala a crescut cu 50 lei, la 300 lei, in timp ce deducerea pentru copii aflati in intretinere se acorda ambilor parinti.

Valoarea deducerilor personale pentru salariile sub 1.500 lei:

  • fara persoane in intretinere - 300 de lei
  • o persoana in intretinere - 400 de lei
  • doua persoane in intretinere - 500 de lei
  • trei persoane - 600 lei
  • patru sau mai multe persoane – 800 lei

In cazul salariilor mai mari de 1.500 de lei deducerile sunt regresive, adica scad de la sumele mentionate mai sus pana la zero, in functie de cat de mare este salariul.

Persoane in intretinere pot fi sotia/sotul, copii sau alti membri ai familiei pana la gradul al doilea inclusiv. Acestia nu trebuie sa aiba, insa, venituri care sa depaseasca 300 de lei lunar.

Pentru a beneficia de deducere, salariatul depune la angajare o declaratie pe propria raspundere prin care isi exprima optiunea de a avea functia de baza la acel angajator si informeaza despre persoanele pe care le are in intretinere. In plus, trebuie sa depuna documentele care atesta ca respectivele persoane pot fi considerate in intretinere (de exemplu: certificat de casatorie, certificat de nastere, adeverinta de venit, etc).

Pensii private facultative din banii luati de stat din salariu

Salariatii pot beneficia de deductibilitate si pentru contributiile la fondurile de pensii facultative, insa la nivelul anului suma deductibila nu poate depasi echivalentul in lei a 400 euro.

Aceasta este o deducere acordata angajatului in cazul in care isi plateste contributia din propriile venituri. In cazul in care angajatorul ofera salariatului in cadrul pachetului financiar pensie facultativa, contributia este deductibila si pentru angajator in limita echivalentului a 400 euro pe an pentru fiecare salariat. Astfel, deductibilitatea maxima, in cazul in care contribuie si angajatul si angajatorul, poate ajunge la 800 de euro pe an.

Angajatul poate beneficia de deducerea in limita a 400 de euro pe an din momentul in care contributia proprie este platita de angajator prin retinere din salariu. Astfel, este necesar ca angajatul sa depuna la angajator o copie a actului de aderare semnat cu fondul de pensii, in baza caruia angajatorul poate retine din salariu suma aferenta contributiei. Deductibilitatea efectiva o opereaza angajatorul, prin intermediul departamentului contabil.

Valoarea maxima a contributiei la un fond de pensii facultative nu poate fi insa mai mare de 15% din salariul brut lunar, explica Angela Rosca, managing partner TaxHouse.

Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual/salariat, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
In cazul in care salariatul care obtine venituri din salarii la functia de baza se muta in cursul anului la un alt angajator, verificarea incadrarii in plafonul anual a sumelor reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate, pentru care se acorda deducerea, se efectueaza in baza documentelor justificative eliberate de catre angajatorul anterior prin care se atesta nivelul deducerilor acordate pana la momentul mutarii.

Deducerile acopera si prime pentru asigurarea voluntara de sanatate

Un salariat isi poate deduce din impozit si primele de asigurare voluntara de sanatate pe care le plateste din venituri proprii (conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Aceasta deductibilitate nu se suprapune cu cea pentru pensiile facultative, astfel ca o persoana care intr-un an a beneficiat de deducerea maxima de 400 de euro pentru pensia facultativa poate obtine si deducerea de pana la 400 de euro pentru asigurarea voluntara de sanatate.

Ca urmare, deductibilitatile pentru asigurarile private de sanatate pot ajunge la un nivel cumulat (angajat si angajator) de 800 de euro pe an/persoana.

Deduceri angajati/beneficiu sindicate

De asemenea, angajatul isi poate deduce si cotizatia sindicala.

Cotizatia platita de membrii de sindicat este deductibila in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Sursa foto: chrisdorney/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri