Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al ProCredit Holding (PCH) la \"BBB-\", grupul financiar care controleaza ProCredit Bank Romania, dar analistii avertizeaza ca ar putea reduce ratingul daca banca ar esua in gestionarea riscurilor operationale si de credit.
"Desi nu vedem o schimbare a ratingului individual in viitorul apropiat, acesta ar putea fi micsorat daca grupul este incapabil sa gestioneze riscurile operationale si de credit, date de intrarea pe piete noi si cresterea rapida, si/sau capitalizarea va scadea rapid", a declarat directorul sectiei de institutii financiare in cadrul Fitch, Lindsey Liddell. Agentia internationala de rating a afirmat, miercuri, ratingurile PHC pe termen lung la 'BBB-', pe termen scurt la 'F3', de suport la '2' si individual la 'C/D', dar si perspectiva stabila.

Potrivit agentiei, ratingurile confirma faptul ca exista o probabilitate mare ca in cazul in care PHC ar avea nevoie de sustinere, aceasta ar veni din partea actionarilor, datorita rolului important pe care banca il are in microfinantari si finantari pentru firmele mici si mijlocii in tarile emergente. De asemenea, analistii Fitch considera ca nisa gasita de PHC in microfinantari si imprumuturi catre firmele mici si mijlocii, gestionarea buna a riscului, profitabilitatea "rezonabila" si puterea activelor intaresc, de asemenea, rating-ul grupului, oferit de Fitch, informeaza NewsIn.

Reteaua bancara ProCredit se intinde in 19 tari Europa Centrala si de Est, America Latina si Africa si este specializata pe microfinantari si finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. La sfarsitul lunii iulie 2006, ProCredit Romania avea un portofoliu de credite de 1,8 milioane de euro, iar depozitele constitiuite insumau la nivelul intregului grup 1,5 milioane de euro, din care 80% contineau depuneri sub nivelul de 100 de euro.

ProCredit Bank Romania, sucursala bancii ProCredit Holding, a obtinut, la finalul lui august, un profit dupa impozitare de 550.000 euro, dupa ce anul trecut banca a afisat un profit net de aproape 850.000 euro. Banca a deschis 23 de unitati in tara si vrea sa ajunga la 30 pana la sfarsitul anului, iar urmatoarea sucursala va fi deschisa in Ramnicu Valcea. Cota de piata a bancii dupa marimea activelor era, la sfarsitul lunii iunie, de 0,44%.
Actionarul majoritar al bancii romanesti este ProCredit Holding din Germania, care detine 32,22% din actiunile ProCredit Bank Romania.

Commerzbank controleaza 21,03% din capitalul social al bancii romanesti, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are un pachet de 16,53% din actiuni, KFW are 13,21%, International Financial Corporation (IFC)- 12,06%, iar Internationale Projekt Consult are 4,96% din actiunile ProCredit Bank Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri