La aproape doua saptamani de la adoptarea legii darii in plata de catre Parlament, efectele negative au inceput sa apara, chiar daca persista inca multe semne de intrebare referitor la modul in care aceasta se va aplica. Primul a fost lovit statul, care trebuie sa plateasca investitorilor straini dobanzi mai mari pentru a imprumuta pe termen mai lung, in timp ce leul a fost scos de pe o traiectorie de intarire, dar fara sa iasa din zona de confort a BNR. Piata rezidentiala, insa, nu a reactionat rapid si pare sa astepte o clarificare a situatiei.

Piata rezidentiala nu a reactionat, timpul fiind prea scurt

"Ultimele doua saptamani nu au adus schimbari pe piata rezidentiala, perioada scursa de la aprobarea legii darii in plata fiind prea scurta pentru a vedea efecte. Putem spune ca piata rezidentiala este acum intr-un moment de digerare. Un impact s-a resimtit la inceputul discutiilor despre legea darii in plata si cand unele banci au decis sa mareasca avansul solicitat la acordarea unui credit ipotecar", au declarat reprezentantii Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In acelasi timp, a crescut semnificativ numarul de finantari acordate prin Prima Casa, ceea ce denota ca exista o cerere reala, au afirmat acestia.

In prezent, piata rezidentiala asteapta sa vada ce se va intampla cu legea in perioada urmatoare, inclusiv cum vor arata normele de aplicare.

"Este prematur in acest moment sa evaluam perspectivele pietei rezidentiale in contextul aprobarii legii darii in plata. Urmeaza sa vedem daca legea va fi contestata, daca fondurile de Prima Casa vor fi suplimentate dupa epuizarea plafonului si, la fel de important, care vor fi normele de aplicare ale legii darii in plata", potrivit reprezentantilor Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Actuala cerere pentru locuinte este solvabila, iar bancile care nu au majorat avansul solicitat pentru credite ipotecare, destul de multe la numar, isi pot creste cota de piata in acest context, arata brokerul imobiliar.

Unii dezvoltatori ar putea intampina probleme, insa proiectele care vor intra in piata in perioada urmatoare beneficiaza de suficienta cerere, considera acestia.

"Proiectele care se vor finaliza in perioada imediat urmatoare au deja un grad bun de absorbtie insa vor fi si dezvoltatori care nu vor inregistra rezultatele scontate", au declarat specialistii Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Darea in plata - costuri de imprumut mai mari pentru stat

In timp ce piata rezidentiala nu a reactionat foarte rapid la adoptarea legii, costurile de imprumut ale statului au urcat semnificativ, efectul fiind amplificat si de lipsa de disciplina fiscala a Parlamentului in contextul alegerilor locale si parlamentare din acest an.

Reactia a venit in cea mai mare parte din partea investitorilor straini, prezenti pe segmentul de obligatiuni cu maturitate mare, in timp ce pe scadentele mai scurte, unde cumparatorii sunt in mare masura bancile locale, miscarea a avut o amploare mai redusa.

"Daca ne uitam cum s-au comportat titlurile de stat fata de regiune, vedem subperformanta destul de clara, care poate fi pusa si pe seama incertitudinii legislative, dar si pe contextual general, avand in vedere ca avem alegeri anul acesta, si perspectivele de politica monetara ale BNR sunt un pic divergente fata de regiune”, a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Analistii financiari se asteapta ca BNR sa se inscrie de la inceputul anului urmator pe un ciclu de majorare a dobanzii de politica monetara, ca urmare a revenirii inflatiei.

Este greu insa de cuantificat impactul legii darii in plata in majorarea dobanzilor, intrucat la inrautatirea perceptiei au concurat si masurile de relaxare fiscala.

25 de puncta de baza in zece ani inseamna ceva

"De cand au aprobat legea, daca punem aici si ce s-a intamplat vineri, sa zicem obligatiunile pe zece ani sunt mai sus, iar regiunea este mai mult sau mai putin neschimbata. Acum suntem la 3,63% mid si venim de la un 3,38% (inainte de aprobarea legii, n.r). Sunt cam 25 de puncte (0,25 puncte procentuale, n.r.). (…) Este greu de spus cat vine din fiecare, dar e clar ca are o contributie in alea 25 de puncte de baza, pentru ca prea a coincis corectia. Daca ne uitam, doar in ziua in care s-a votat legea au sarit vreo 8 puncte de baza. (…) A fost o corectie destul de importanta. 25 de puncta de baza in zece ani inseamna ceva. Multa lume nu constientizeaza efectul de durata pentru ca cele 25 de puncte sunt pe an", a spus economistul sef al ING Bank Romania.

Segmentul de obligatiuni pe zece ani inregistreaza cea mai mare concentratie de nerezidenti, undeva intre 50% si 70%, fiind mai sensibil la schimbarile de apetit ale pietei. Maturitatile mai scurte sunt detinute in general de bancile locale.

Pe langa legea darii in plata, incertitudinile legislative au, de asemenea, un impact puternic asupra costurilor de imprumut ale statului, dar este greu de spus de unde vine impactul mai puternic.

"Ochestie negativa a fost esecul negocierilor pe legea salarizarii. (…) La noi, cand este an electoral, se promit destul de multe si lumea este ingrijorata. Si legea darii in plata trebuie pusa in context electoral", a afirmat economistul sef al ING Bank.

O parte pozitiva este insa eliminarea programului Prima Casa din lege, deoarece ridica intrebari privind bonitatea statului.

Potrivit avertismentelor din partea agentiilor de rating, o slabire semnificativa a sistemului financiar ar putea determina retrogradarea ratingului Romaniei. Pierderea ratingului de "recomandat investitorilor" ar conduce, probabil, la cresterea mai puternica a costurilor de imprumut ale statului, avand in vedere ca s-ar suprapune cu o perioada de indisciplina fiscala.

"Pana acum ne-am corectat foarte mult (in privinta situatiei macroeconomice, n.r.) si, probabil, aveam perspective de imbunatatire a ratingului. (…) Acum vii intr-un an electoral si strici munca pe care ai facut-o atatia ani", a declarat Ciprian Dascalu.

Legea darii in plata nu a miscat cursul din zona de confort a BNR

Cursul de schimb al euro anuntat de BNR s-a situat la 4,4696 lei/euro in data de 13 aprilie, anterior votului din Camera Deputatilor, in timp ce luni, 25 aprilie, BNR a publicat o referinta de 4,4771 lei/euro.

"A fost un pic de presiune in ziua adoptarii legii. Pe curs conteaza istoric prezenta continua (a BNR, n.r.) sau managementul acesta destul de activ al cursului. A descurajat oamenii sa mai urmareasca. Daca ne uitam si in ultimii ani, cursul a fost influentat mai degraba de apetitul pentru titluri de stat. (…) Inversarea trendului (fata de evolutia cursului anterior adoptarii legii, n.r.) poate fi data partial si de iesirile de pe bonduri”, a afirmat Ciprian Dascalu.

In ultimii doi ani, cursul de schimb a oscilat in ultimii doi ani in intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 - 4,52 lei/euro.

Legea darii in plata a fost aprobata de Camera Deputatilor pe 13 aprilie si urmeaza sa fie trimisa presedintelui, care o poate promulga sau o poate trimite la Curtea Constitutionala. Dupa ce Guvernul a anuntat ca nu va contesta legea, aplicarea acesteia in forma actuala a devenit scenariul de baza, cu o probabilitate de a se concretiza de 70%, potrivit estimarilor ING Bank Romania.

Deputatii au stabilit ca legea privind darea in plata nu se va aplica programului Prima Casa si au majorat plafonul creditelor care intra sub incidenta acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.

Sursa foto: julia karo/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri