KPMG Restructuring, lichidatorul judiciar al Astra Asigurari, a solicitat, in Adunarea Creditorilor, un onorariu mediu de 20.000 de euro pe luna, fara TVA, pentru o perioada de trei ani, pornind de la 35.000 euro lunar in prima jumatate de an, la care s-ar adauga un comision de succes de 4,8% din vanzarea activelor asiguratorului, insa nu a intrunit voturile necesare, astfel ca urmeaza sa negocieze sumele cu Comitetul Creditorilor.

Onorariul pentru lichidatorul judiciar temporar ,pe care instanta l-a stabilit pe 3 decembrie 2015, cand a aprobat cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara de intrarea a compania Astra in falimant , a fost de 10.000 de lei pe luna. Desi KPMG a solicitat ulterior majorarea onorariului, cererea nu a fost acceptata, conform News.ro.


Comitetul Creditorilor Astra este compus din cinci membri, potrivit voturilor adunarii creditorilor:

  • -Allianz-Tiriac Asigurari din pozitia de presedinte
  • -ANAF
  • -Omniasig VIG
  • -Uniqa Asigurari
  • -Generali Romania

Creditorii companiei de asigurari, aflata in procedura de faliment, au confirmat KPMG Restructuring ca lichidator judiciar definitiv.

KPMG le-a solicitat creditorilor:

  • un onorariu de 35.000 de euro lunar pentru primele sase luni
  • in urmatoarea jumatate de an sa incaseze 25.000 euro pe luna
  • iar in ultimii doi ani suma sa se reduca la 15.000 euro lunar

Astfel, onorariul mediu lunar se situeaza la 20.000 euro, respectiv 88.200 lei, suma calculate la un curs mediu de 4,41 lei/euro, potrivit procesului verbal al Adunarii Creditorilor.

Pe langa sumele cerute, lichidatorul judiciar vrea un onorariu de succes

Mai mult, lichidatorul judiciar vrea un onorariu de succes de 4,8% din sumele obtinute prin valorificarea activelor, plus TVA. Propunerea nu a intrunit voturile necesare, de 50% plus 1%, doar 33,38% dintre creditori fiind de acord cu sumele cerute de KPMG, in timp ce 10,7% din totalul creditorilor au mandatat membrii Comitetului creditorilor sa negocieze onorariul lichidatorului ulterior.

Comitetul le va prezenta creditorilor rezultatele negocierilor.

Pe de alta parte, Tribunalul Bucuresti va analiza pe 23 mai contestatiile formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) impotriva raportului intocmit de KPMG asupra activitatii si situatiei privind cheltuielile la Astra Asigurari.

Lichidatorul judiciar a realizat raportul pentru perioada cuprinsa intre 3 decembrie 2015, cand Tribunalul Bucuresti a hotarat deschiderea falimentului asiguratorului, si sfarsitul lunii ianuarie, asa cum a dispus instanta, potrivit prevederilor legale.

Care a fost pozitia FGA in acest proces

FGA a contestat raportul la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, pe 19 februarie, iar ASF a inregistrat contestatia pe 29 februarie, ambele primind termen pentru 4 aprilie, care a fost insa amanat pentru 23 mai.

Potrivit ASF, raportul informeaza asupra unor activitati, precum mentinerea sau rezilierea unor contracte incheiate de Astra, pentru care KPMG trebuia sa obtina avizul autoritatii, insa nu a trimis solicitari in acest sens.


FGA a aprobat, pana la 8 aprilie, 3.645 dosare de dauna pentru Astra Asigurari, cu o valoare la plata de 14,16 milioane lei, din totalul de 28.555 de cereri de plata primite.

Pe de alta parte, 24 de dosare au fost respinse, totalizand circa 60.000 lei. Alte 2.347 de dosare se afla in analiza, iar pentru 2.446 de dosare FGA a solicitat documente suplimentare posibililor creditori de asigurari ai Astra.

Ce plati a efectuat FGA pentru fiecare pagubit

FGA poate efectua plati, in limita a 450.000 lei (circa 100.000 euro) pentru fiecare pagubit, doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si catre pagubitii care au depus cereri de plata si au dosarele complete.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, pe 24 martie, termenul de judecata in procesul privind falimentul Astra pentru data de 28 aprilie, decizia judecatorilor fiind definitiva.

Dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis, pe 3 decembrie 2015, cererea ASF de intrare in faliment a Astra Asigurari, decizia a fost contestata la instanta superioara. Tot la acea data, instanta a numit KPMG Restructuring ca lichidator provizoriu al companiei.


Cand autoritatea a decis inceperea procedurilor de faliment la Astra, la sfarsitul lui august 2015, societatea avea 1,8 milioane de clienti, cu 2,5 milioane de polite. Acestea din urma au trecut in administrarea FGA, care a preluat si circa 57.000 dosare de dauna.

Astra mai avea la inceputul lunii martie circa 397.000 de contracte de asigurare valabile in portofoliu, din care jumatate reprezinta polite RCA, potrivit datelor KPMG.

Compania s-a aflat anterior in proces de redresare financiara, din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory.

The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri