Prima medie aferenta politelor de asigurare auto obligatorie RCA incheiate pentru vehicule din categoria autoutilitare si camioane, pe o perioada de douasprezece luni, a ramas in martie aproximativ la acelasi nivel ca in februarie (+1%), in conditiile in care pe segmentul de masa maxima cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone a fost inregistrata chiar o scadere substantiala de 19%, potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In cazul autocamioanelor de peste 16 tone, prima medie RCA a scazut in martie cu 3% fata de februarie, pana la 8.095 lei, ajustarea fiind de minus 4% pe segmentul detinatorilor persoane juridice. De asemenea, tarifele pentru autoutilitare cu masa de pana la 3,5 tone s-au redus cu 2%.

Potrivit raportarilor transmise de societatile de asigurare in cadrul procesului de monitorizare a evolutiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, in martie au fost incheiate peste 26.260 de polite pe douasprezece luni pentru autoutilitare si autocamioane, cu 67% mai mult decat in iunie 2015, respectiv cu 19% mai mult decat in februarie 2016.

Luna martie marcheaza astfel consolidarea unui fenomen de temperare si, pe anumite segmente, de corectie a majorarilor de prime inregistrate pe fondul reasezarii pietei RCA din ultimele luni. Pentru vehiculele destinate transportului de persoane, prima medie RCA aferenta politelor pe douasprezece luni a scazut in martie cu 41% fata de februarie pe segmentul cuprins intre 18 si 40 de locuri si avand ca detinatori persoane fizice, respectiv cu 11% pe segmentul microbuzelor cu pana la 18 locuri detinute tot de persoane fizice.

Per ansamblul categoriei mijloacelor de transport de persoane, prima medie RCA a urcat in martie cu 5% fata de februarie, pana la 4.848 de lei, pe fondul cresterii cu 5% a tarifelor pentru grupa 18-40 locuri. Au continuat sa creasca si tarifele pentru vehicule in leasing, cu pana 19%.

Numarul politelor din aceasta categorie a urcat cu peste 4% fata de iunie 2015, respectiv cu 31% fata de februarie 2016. Dinamica numarului de contracte incheiate atat pentru autoutilitare / camioane, cat si pentru vehicule destinate transportului de persoane indica faptul ca piata RCA nu este in nici un caz blocata, iar mecanismele de reglare a tarifelor functioneaza.

Analizand numai evolutia tarifelor RCA pentru vehiculele incadrate in clasa de bonus B0, raportarile asiguratorilor arata ca prima medie a scazut in martie cu 1% fata de februarie, in cazul categoriei autoutilitare / camioane, pe fondul unei reduceri de 6% pe segmentul de masa maxima cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone, respectiv de 3% pe masa maxima intre 7,5 si 16 tone.

In cazul autocamioanelor de peste 16 tone prima medie a crescut in martie cu 4% comparativ cu februarie. La categoria autoutilitare/autocamioane au fost incheiate in luna martie 3.668 de contracte in clasa de bonus B0, cu peste 60% mai mult decat in iunie 2015. ASF spune ca va continua monitorizarea atenta a evolutiei primelor RCA, urmarind aplicarea justa a regulilor care guverneaza modul de calcul al tarifelor pentru aceste asigurari obligatorii.

ASF este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital.

Sursa foto: Taina Sohlman / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri