Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, miercuri, sa mentina rata anuala a dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75%, confirmand asteptarile analistilor, si a anuntat ca va actiona pentru a asigura stabilitatea preturilor si consolidarea convergentei cu Uniunea Europeana.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, de asemenea, "continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata".

"Consiliul de administratie al BNR reafirma ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze in vederea atingerii obiectivelor de dezinflatie pe temen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana", se mai arata in comunicatul bancii centrale, remis NewsIn.

Decizia conducerii bancii centrale s-a bazat pe analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macoreconomici, care arata o continuare a procesului de dezinflatie rata anuala a inflatiei coborand la 6,0% in luna august fata de aceeasi perioada a anului trecut - si o accelerare a cresterii economice, pe fondul cresterii investitiilor si al mentinerii unei dinamici inalte a consumului, sustinute si de expansiunea creditului.

Boardul bancii centrale atrage atentia ca t endinta de adancire a deficitului de cont curent persista, insa finantarea acestuia prin intermediul investitiilor straine directe s-a imbunatatit, ea situandu-se la aproximativ 82,2% intre lunile ianuarie - iulie fata de 77,3% in aceeasi perioada a anului trecut.

Inflatia anuala se va incadra in intervalul 4-6%, mai arata documentul bancii centrale. "Temperarea dinamicii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, alaturi de conduita restrictiva a politicii monetare si fiscale au contribuit la o accelerare a procesului de dezinflatie in ultimele luni, ceea ce sugereaza ca la sfarsitul acestui an rata inflatiei se va situa in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5%", se mentioneaza in comunicatul BNR.

Banca centrala mentioneaza ca "desi perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au imbunatatit, mentinerea excedentului de cerere pe fondul unor ritmuri inalte de crestere a consumului populatiei si al anticipatei majorari a cheltuielilor bugetare in lunile urmatoare reclama pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare in vederea asigurarii sustenabilitatii procesului de dezinflatie pe termen mediu".

Consiliul de administratie al BNR a explicat ca, pe baza datelor disponibile in prezent, a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8,75% pe an si sa continue sa exercite un control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. "Totodata, consiliul de administratie al BNR reitereaza ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure indeplinirea obiectivelor de dezinflatie atat pentru acest an, dar si pe termen mediu, corespunzator tintelor asumate de BNR (4,0% +/- 1 punct procentual pentru 2007 si 3,8% +/- 1 punct procentual pentru 2008).

Succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, din 1 ianuarie 2007, presupune continuarea implementarii ferme a unui mix echilibrat de politici economice (monetare, fiscale, de venituri si structurale) in vederea consolidarii dezinflatiei si a indeplinirii criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht, apreciaza consiliul de administratie al BNR. Urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al BNR, dedicata politicii monetare, va avea loc pe 10 noiembrie, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri