Promulgarea legii darii in plata este unul dintre factorii care au contribuit la climatul actual de incertitudine sporita, iar in prezent este dificil pentru Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa faca o evaluare a impactului legii din cauza neclaritatilor care persista, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful BNR a afirmat ca banca centrala nu are, insa, o atitudine de asteptare pasiva, ci este vigilenta in privinta riscurilor care se contureaza.

"Cu greu in conditiile acestei legi si cu datele pe care le avem in prezent, cu greu cineva poate face o evaluare a impactului (legii darii in plata, n.r.). De aceea nici noi nu ne grabim sa facem aceste evaluari. Trebuie sa vedem reactiile bancilor, trebuie sa vedem reactiile diversilor debitori. (…) Mi-e greu sa spun care vor fi beneficiile acestei legi si in consecinta cu greu cred ca cineva se poate incumeta sa spuna: Din aplicarea legii va rezulta urmatoarea chestiune”, a afirmat Mugur Isarescu intr-o conferinta de presa dupa anuntarea deciziei de politica monetara a BNR.

BNR vede incertitudini peste tot

Incertitudinea este sporita si de anuntul bancilor ca vor contesta la Curtea Constitutionala legea darii in plata, a spsus guvernatorul BNR.

"Mai avem o incertitudine, am vazut ca bancile au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala si (...) rezultatul acestei viitoare decizii a diverselor banci (…), sunt totusi 40 de banci in Romania, urmeaza sa fie vazut in timp", a afirmat el.

Guvernatorul a adaugat ca este putin probabil ca in perioada imediat urmatoare sa poata face "evaluari mai exacte".

De asemenea, incertitudinea domneste si in privinta deciziilor bancilor de majorare a avansurilor cerute la creditele ipotecare.

"Cuvantul cheie aici este incertitudine. De aceea il gasiti de cateva ori si in comunicat (cu decizia de politica monetara, n.r.). Greu sa faci o prognoza in conditiile actuale, chiar foarte greu", a spus Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu: Bancile sunt in defensiva. Veti vedea si avocatii bancilor

"Bancile sunt in defensiva si in toata aceasta incertitudine ceea ce pare mai clar este ca faptul ca isi vor apara dreptul de proprietate. (…) Daca o lege le afecteaza (dreptul de proprietate, n.r.), este absolut normal sa-si apere proprietatile. Conform legilor romanesti, conform codului civil, conform legislatiei bancare interne si internationale. Aici avem aproape o certitudine, dar nu vad asta ca pe o ofensiva, pentru ca nu este ofensiva impotriva cuiva. Este mai degraba o defensiva", a declarat Mugur Isarescu.

Unele banci vor apela la Curtea Constitutionala, in timp ce alte institutii de credit s-ar putea indrepta catre alte foruri.

"Cred ca de aici incolo nu mai putem sa vedem lucrurile cu claritate. Depinde de portofoliul lor de credite, de experienta pe care o au cu diversi clienti, de avocatii pe care ii au. Pana acum ati auzit doar o parte din avocati. Va asigur ca or sa apara si ceilalti, ca si bancile au avocati", a spus guvernatorul BNR.

Legea darii in plata reprezinta o realitate si, chiar daca persista inca foarte multe neclaritati in privinta evolutiei lucrurilor, BNR va fi pregatita ca in actualul climat marcat de incertitudine sa utilieze "adecvat" instrumentele de care dispune, potrivit guvernatorului.

"Asa cum vedem noi acum situatia, la BNR, este un grad ridicat de incertitudine. Trebuie sa ne calam si din punct de vedere al politicii monetare pe acest grad mai ridicat de incertitudine, sa fim pregatiti cu toate instrumentele pe care le avem pentru a le folosi cum trebuie, eficent la momentul potrivit. Cam aceasta este preocuparea noastra. Procesul legislativ s-a incheiat, avem o lege, este pubicata in Monitorul Oficial”, a spus el.

Preocuparea BNR este ca bancile sa analizeze cu atentie situatia, juridica si prudentiala, iar in baza legislatiei in vigoare sa ia masurile necesare pentru a diminua riscurile si pentru a depasi situatia actuala, a adaugat el.

Intrebat daca BNR are si alta optiune decat a sta in expectativa, intr-un wait and see mode, Mugur Isarescu a spus ca BNR nu are o atitudine pasiva.

"Noi am intarit vigilenta, acest cuvant nu mai este demodat, este folosit de multe banci centrale. Suntem pregatiti sa folosim la momentul potrivit si in maniera adecvata toate instrumentele de care dispunem pentru a contracara riscurile dare se contureaza", a declarat el.

Sa nu-i dati o conotatie pasiva, ca stam intr-un prepeleac si ne minunam de ce se intmpla in piata. Nu stam deloc, dar vom interveni la momentul oportun

Prepeleacul este un par cu cracane scurte, infipt in pamant, in care se pun, la tara, oalele spalate ca sa se scurga sau de care se atarna diferite obiecte.

Riscurile pe plan intern semnalate de BNR in comunicatul cu decizia de politica monetara se contureaza din sfera politicii fiscale si de venituri, precum si a efectelor adverse generate de modificari ale legislatiei in domeniul afacerilor.

Totodata, contextul extern ramane marcat de sporirea temerilor legate de cresterea economica globala, reacutizarea situatiei din Grecia si apropierea referendumului din Marea Britanie. La acestea se adauga volatilitatea pietelor financiare, tensiunile geopolitice, divergenta intre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale ale lumii si evolutia pretului petrolului.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri