Persoanele fizice si companii care au inregistrate credite cu o valoare de cel putin 20.000 de lei si care au restante la banci a scazut in luna martie cu 6.879, sau 3,5% fata de luna precedenta, pana la 191.465, in timp ce valoarea ratelor neplatite la timp a crescut usor, pana la 31,72 miliarde de lei ( 7,1 miliarde euro), conform statisticelor de la Centrala Riscului de Credit, publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR)

198.359 de firme si persoane fizice aveau restante in valoare totala de 31,69 miliarde lei la banci, la finalul lunii februarie. Totusi, comparativ cu finalul anului trecut, cand 186.445 de debitori aveau restante, numarul de firme si de persoane fizice cu rate neplatite la scadenta a ramas mai mare cu 2,7% dupa primele trei luni din 2016, conform News.ro.

Datele se refera la credite cu o valoare totala de cel putin 20 000 lei pentru fiecare debitor, persoana fizica sau juridica. La finalul anului trecut, acestea reprezentau 91,2% din valoarea creditelor acordate de catre bancile din Romania, potrivit Centralei Riscului de Credit.

In total, la 31 martie, populatia si firmele din Romania datorau bancilor de la care au luat credite 275,2 miliarde lei (61,5 miliarde euro), arata datele oficiale. Raportate la creditele totale, sumele restante au ajuns la o rata de 11,53% in martie, in usoara scadere fata de februarie, cand nivelul era de 11,59%.

Statisticile referitoare la creditele luate doar de persoanele fizice, indiferent de valoare, sunt raportate de o alta institutie - Biroul de Credit.
Ultimele date raportate de Biroul de Credit si publicate de BNR arata ca, la finalul lunii februarie, 715.299 de romani aveau restante de peste 30 de zile la creditele luate de la banci sau de la institutii financiare nebancare (IFN), valoarea ratelor neplatite la timp fiind de 11,4 miliarde lei.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri